Rama Alshoufani
Rama Alshoufani är doktorand vid Institutionen för pedagogik och didaktik.
 

För att minska asylinvandringen till Sverige ändrades utlänningslagen i somras. Dessa ändringar har påverkat utländska doktorander och postdoktorer negativt.

I utlänningslagen finns nu krav på att ekonomisk självförsörjning måste omfatta "en viss tid". Migrationsverket har tolkat detta som en visstidsanställning som varar minst 18 månader från det datum då ansökan granskats. Lagändringen innehåller inga övergångsregler. Alla beslut som fattas den 20 juli 2021 eller senare är baserade på de nya reglerna, oavsett när ansökan lämnades in.

Lever under ständig oro

Rama Alshoufani är doktorand vid Institutionen för pedagogik och didaktik. Hon kom till Sverige genom stipendium från Svenska Institutet för att göra en magisterexamen för sex år sedan. Sedan började hon doktorera för tre år sedan.
– Mina första tre år räknas inte för att få permanent uppehållstillstånd, det gör bara doktorandåren. Jag hade alltså varit berättigad att ansöka nästa år, om kraven inte hade ändrats."

Rama Alshoufani är syrier men inte flykting.

– Det gör att frågan om uppehållstillstånd för mig liknar den för de som inte är EU-medborgare, men med ett pass som inte kan ta mig någonstans och med ett hemland där det inte är lämpligt att bygga en framtid.

Det är oerhört svårt för mig att söka arbete på grund av hur svårt det nu är att få visum som syrier, fortsätter Rama Alshoufani.
– Jag har varit tvungen att ge upp många drömmar på grund av det här, trots att jag jobbat hårt och har ett bra CV. Jag har byggt ett liv här i Sverige, som jag verkligen älskar, men nu lever jag i ständig oro för att allt detta tas ifrån mig. Till skillnad från många icke-EU-medborgare kan det liv jag skapat för mig här vara den enda anständiga möjlighet jag har till en bra framtid. Den nya situationen är verkligen förödande, orättvis och förödmjukande.

Besviken över brist på upprördhet

Rama Alshoufani är besviken över att det inte är så mycket upprördhet kring denna fråga, utanför fackföreningar och några medier.
– Det är oroande att de flesta universitet i Sverige inte verkar skildra denna upprördhet så mycket. Det är verkligen olyckligt att många medier som jag har läst verkar vara oroliga för att förlora amerikaner och australier men inte människor som jag, som vanligtvis behöver arbeta tio gånger hårdare för att få lika möjligheter. Vi, de andra, kan ha så mycket att erbjuda, och kan vara med och bygga upp ett mer tolerant och mångsidigt forskningssamhälle i Sverige. Att överge oss och kasta oss i en grop av mental ångest och förnedring är oacceptabelt.

Kan inte resa från Sverige

Shruti Jain
Shruti Jain

Shruti Jain är forskare vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut. I november har hon varit i Sverige i fyra år. Shruti Jain ansökte om tillståndsförlängning/permanent uppehållstillstånd i juni 2021. Hon uppgav att hon kommer att slutföra fyra år, eftersom hon redan har ett långtidskontrakt till 2023 och istället för att få tillståndsförlängning begärt permanent uppehållstillstånd. Ansökan avslogs. Detta med hänvisning till att eftersom Shruti Jain inte har avslutat fyra år kan hon få ett kortare tillstånd och ansöka igen efter november 2021.

– De problem jag står inför när jag ska göra en ny ansökan är dels att jag måste betala igen och dels att handläggningstiden är så lång för dessa ansökningar. När min ansökan kan komma att granskas kanske jag inte har 18 månaders anställning kvar (enligt de nya kraven) Dessutom är handläggningstiden så lång, efter att tillståndet löper ut, så det går inte att lämna landet och alla semesterdagar går förlorade i väntan på beslut. Det går att resa inom Sverige men jag skulle även vilja kunna besöka min familj och vänner, säger Shruti Jain.

Drastiskt minskade möjligheter

Guilherme Franzmann, post doc at NORDITA
Guilherme Franzmann

Guilherme Franzmann är postdoktor vid fysikforskningsinstitutet Nordita. Enligt honom är huvudfrågan för forskare i den nya utlänningslagen kravet på att bevisa att man har en fast inkomstkälla i minst 18 månader vid tidpunkten för ansökan om beslut om permanent uppehållstillstånd.

– När jag ansöker kan jag ha ett års förlängning som postdoktor, men det räcker inte längre för att garantera att min ansökan kommer att beviljas. Även om jag lämnar akademin och hittar ett jobb inom industrin är det osannolikt att något företag ger mig ett kontrakt där jag kommer att vara anställd i 18 månader. Från och med nu verkar det som att det enda sättet för mig att stanna i Sverige är om jag kan få ett fast jobb eller om jag lyckas få ett forskningsanslag. Detta reducerar drastiskt mina möjligheter, säger Guilherme Franzmann.

Sverige mindre attraktivt som arbetsplats

Lovisa Lundholm
Lovisa Lundholm

Lovisa Lundholm, forskare vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, och styrelseledamot i Stockholm University Young Faculty (SU-YF)* säger att dessa förändringar kommer att bli problematiska för många av SU-YF:s medlemmar.

– Detta kan också minska attraktionskraften för Sverige som land att arbeta i. Vi har redan hört rapporter om att kollegor vid Linköpings universitet lämnar delvis på grund av detta. Flera av dem som redan fått tillstånd säger också att det hade varit svårt för dem att få tillstånd under de nya reglerna, säger Lovisa Lundholm.

Migrationsverket räknar nu med längre handläggningstider, fortsätter Lovisa Lundholm.
– Innebär detta att du i praktiken måste ha minst två år kvar när du söker? Ingen har mer än tvååriga kontrakt som postdoktor eller forskare på en tillfällig tjänst. Mycket är fortfarande väldigt oklart.

Fackförbundet SULF höll nyligen ett webbinarium om detta ämne.
Webbinarium om ändringarna i utlänningslagen
Det pågår även en namninsamling: Namninsamling

Läs även Hård kritik mot skärpta regler för uppehållstillstånd

Läs blogginlägg av Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding.
 

*Stockholm University Young Faculty (SU-YF) är en organisation som representerar mer än 500 postdoktorer och andra forskare vid Stockholms universitet.