Prorektor Clas Hättestrand hälsade välkomna till 2023 års utdelning av utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. Rektor Astrid Söderbergh Widding var själv en av dem som fick utmärkelsen i år. Foto: Rickard Kilström


Det gula 1700-talspalatset erbjöd en skön svalka för alla inbjudna som hade tagit sig till Drottninggatan i centrala Stockholm i den gassande majsolen. Utmärkelsen tilldelas den som varit statligt anställd i 30 år eller har varit anställd i 25 år vid pensionsavgång. Av de 42 medarbetare vid universitetet som i år hade gjort sig förtjänta av utmärkelsen närvarade 31 vid mottagningen som hölls i representationsvåningen en trappa upp i Spökslottet.

– Normalt brukar det vara universitetets rektor som inleder den här årliga högtiden, men i år är ceremonin inte riktigt sig lik, i år är nämligen rektor själv en av mottagarna av utmärkelsen och därför träder jag in, sade prorektor Clas Hättestrand när han hälsade alla välkomna.

Han lyfte också fram att utmärkelsen innebär en viktig påminnelse om att universitetet är en del av statsförvaltningen.

– Som statsanställd har man ett särskilt ansvar, både gentemot staten och gentemot de som vi tjänar. Det är något vi ska vara stolta över, sade Clas Hättestrand och tackade alla närvarande för deras arbetsinsatser under de gångna åren.

Rektor Astrid Söderbergh Widding delade därefter ut utmärkelsen till var och en av de inbjudna medarbetarna. Själv fick hon ta emot sin egen utmärkelse av Clas Hättestrand.

 

Röster från några medarbetare som tog emot utmärkelsen NOR 2023 
 

Mats Börjesson. Foto: Stockholms universitet

Mats Börjesson, professor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen:

Vad betyder den här dagen för dig?

– Bortom påminnelsen om min höga ålder betyder den mycket. Jag har också blivit påmind om ett tämligen långt och intressant yrkesliv i statlig tjänst, inklusive mina år som brevbärare och fabriksarbetare. Som akademiker känns det särskilt fint att uppmärksamma vikten av tjänstemannamässigt oväld i vår tid.

Vad är det som gör SU till en så bra arbetsplats?

– Att SU är ett stort universitet ger stora möjligheter till utveckling för oss medarbetare. Innehållsligt uppskattar jag mycket vår universitetskultur som rymmer och starkt betonar både akademisk autonomi och ett stort samhällsengagemang. 

Vilken gåva har du valt?

– Guldklockan. Tiden går.

Britta Sannel. Foto: Rickard Kilström

Britta Sannel, universitetslektor vid Institutionen för naturgeografi:

Vad betyder den här dagen för dig?

– Det känns roligt att få uppmärksamma och fira att jag har jobbat på SU i 30 år! Dagen får mig också att blicka tillbaka på allt som jag har varit med om under alla dessa år. Utmaningar av olika slag, hårt slit och sömnlösa nätter, men också fantastiska fältkurser, spännande forskning och alla internationella kontakter.

Vad är det som gör SU till en så bra arbetsplats?

– Trevliga kollegor, alla möten med engagerade och nyfikna studenter och ett meningsfullt arbete. Jag gillar verkligen undervisning, men också forskning och samverkan, och här på SU har jag fått möjlighet att ägna mig åt alla dessa tre!

Vilken gåva har du valt?

– Det blev efter viss tvekan en guldmedalj. Tycker faktiskt att jag är värd den efter alla dessa år! Och dessutom, hur ofta får man möjlighet att ta emot en äkta guldmedalj?

Johan Cederström. Foto: Rickard Kilström

Johan Cederström, IT-ansvarig på Kulturgeografiska institutionen, gick i pension i december 2022:

Vad betyder den här dagen för dig?

– Min mor fick vara med om det här, hon arbetade jämt för staten, jag trodde inte att ceremonin fanns kvar, så jag tycker att det är intressant att komma hit och se hur det går till, det är roligt att vara med om gamla ritualer.

Vad är det som gör SU till en så bra arbetsplats?

– Jag har trivts väldigt bra med arbetskamraterna och med den fria atmosfären på institutionen. Parallellt med att vara IT-ansvarig har jag också arbetat deltid med friskvård och det har känts viktigt.

Vilken gåva har du valt?

– Konstskulpturen i glas av Bertil Vallien. Jag har ett annat verk av honom hemma och jag tycker om hans stil.  

Gunilla Jansson. Foto: Rickard Kilström

Gunilla Jansson, professor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet:

Vad betyder den här dagen för dig?

– Det är jätteroligt att vara här. Jag har haft många intressanta år vid universitetet och har kunnat fortsätta arbeta efter pensionen tack vare externa medel till min forskning som bland annat rör frågor inom flerspråkighetsområdet. Jag har särskilt ägnat mig åt flerspråkiga möten i arbetsplatsförankrad verksamhet inom äldreomsorg och demensvård.  

Vad är det som gör SU till en så bra arbetsplats?

– Det är en bra mångfald här och här finns en öppenhet för förändring på ett positivt sätt. Det finns också en öppenhet på vår institution kring olika frågeställningar och forskningsinriktningar, och vi har forskningssamarbeten med andra institutioner och fakulteter. 

Vilken gåva har du valt?

– En klocka. Jag använder fortfarande armbandsklocka så det kändes lämpligt.  

 

Gruppbild utanför Spökslottet på de som närvarade och mottog utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” 2023. Foto: Rickard Kilström

 

Om utmärkelsen Nit och Redlighet

Utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” (NOR) instiftades 1803, i fyra olika storlekar i både silver och guld. Sedan 1973 består utmärkelsen av en guldmedalj, och sedan 1998 av ett urval av flera föremål. Utmärkelsen tilldelas den som varit statligt anställd i 30 år eller har varit anställd i 25 år vid pensionsavgång. Med uttrycket – nit och redlighet – menas idag att arbetstagaren har skött sig oklanderligt. Rektor bjuder in till en ceremoni där NOR-utmärkelserna delas ut.

Läs mer om utmärkelsen NOR