Vid Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS) kan forskare få perspektiv på sin forskning och träffa personer från andra discipliner. Foto: Aatto Laaksonen


Stellenbosch är en universitetsstad i vindistriktet en timme från Kapstaden. För svenska forskare finns möjlighet att komma dit för forskningsvistelser inom ramen för Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS) och få perspektiv på sin forskning och träffa personer från andra discipliner.

En forskare vid Stockholms universitet som varit i Stellenbosch är Tanja Schult, docent i konstvetenskap, som tillbringade en månad där för två år sedan. Hon sökte sig till Stellenbosch genom STIAS för att få distans till sin forskning och för att fundera på hur hon kunde dra nytta av sina erfarenheter av att under drygt tio år ha forskat om minnet av Förintelsen. 
– Vid STIAS förväntas varje forskare att vara på plats, delta i gemensamma luncher och seminarier. Det är allt. Annars är allt upp till en själv – om man behöver lugn och ro för att skriva, lära och initiera projekt. Det är verkligen en ”creative space for the mind”.

"Lyxig" miljö för humaniora

Det är den mest lyxiga miljön en forskare inom humaniora kan tänka sig, fortsätter hon.
– Där finns en uppskattning av tänkande, en paus från vardagen, där man tillåts reflektera och tänka högt. Det bästa är mötet mellan forskare från olika discipliner som medicin, teknik och humaniora.

– Här värdesätts forskarna, lokalerna är underbara och varje dag bjuds på en fantastisk lunch, och spännande möten. För mig var den korta vistelsen mycket givande –jag fick en förståelse hur världen och världshistorien hänger ihop, fick nya idéer och kunde vidga mitt perspektiv. Jag kan rekommendera att söka till STIAS – det är helt fantastisk.

Tänker i nya spår

En annan forskare som varit i Stellenbosch genom STIAS är Aatto Laaksonen, professor emeritus i fysikalisk kemi.
– Att byta miljö totalt hjälper till att lämna gamla spår och vanor och ge en fräsch start.
Stipendiaterna åt lunch tillsammans och gick ofta ut i mindre grupper på kvällen på stan för att äta middag och fortsätta prata. Det blev även utflykter, konserter och teater. Stipendiaterna höll dessutom varsitt seminarium för att berätta vad de gjorde och var intresserade av.

Vad fick du ut av vistelsen?
– Jag ser idag världen på ett annat sätt genom att ha lyssnat på kreativa kloka människor med mycket engagemang och empati. Vistelsen har också breddat min egen verksamhet genom att jag ser forskningen mycket bredare idag än bara naturvetenskap eller så kallade exakta vetenskaper. Jag fick också ett rikt nätverk jag håller kontakt med.

STIAS fellowships för svenska forskare

Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS) i Sydafrika är ett fristående men med Stellenbosch University lierat forskningsinstitut vid vilket framstående forskare inbjuds att vistas 1-3 månader eller mer. Institutet är till stora delar finansierat av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) och Marianne & Marcus Wallenbergs Stiftelse (MMW). Tjugo forskare kan tas emot samtidigt, och var och en får ett eget kontor. Bostad ordnas inom gångavstånd. KAW och MMW finansierar fellowships vid STIAS för tillsvidareanställda forskare vid svenska lärosäten och forskningsinstitutioner. Bidraget täcker flygresa, kost och logi. För mer information, sök på ” STIAS fellowships för svenska forskare” på su.se/medarbetare.