Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
 
Annika Granebeck. Foto: Jonathan Strömberg
Annika Granebeck. Foto: Jonathan Strömberg

Annika Granebeck, tf operativ stationschef Tarfala forskningsstation:

– I sommar läser jag Nödrop av Grethe Bøe. Nödrop är något så ovanligt som en arktisk thriller. Det är inte ofta som jag hittar en thriller som lockar mig till läsning, men Nödrop känns både intressant och aktuell. Boken behandlar relationen mellan Ryssland och Nato och dessutom utspelar den sig i Arktis. Eftersom jag kommer att spendera hela sommaren på Tarfala forskningsstation, och med intresse följer Sveriges eventuella medlemskap i Nato, känns den här boken som en given sommar-vinnare för mig. En roman kunde knappast ligga bättre i tiden!

Paul Levin. Foto: privat
Paul Levin. Foto: privat


Paul Levin, föreståndare Institutet för Turkietstudier:

– Jag beställde nyligen Franz Kafkas dagböcker från 1910-23 så den kommer jag nog att läsa. Och så ska vi på road trip genom USA så det blir väl till att läsa om Jack Kerouacs On the Road. Annars älskar jag kioskvältande spionromaner, thrillers och sci fi, så om jag hittar något spännande i bokhandeln som jag kan sträckläsa så hamnar det i varukorgen. Dessutom blir det nog några instruktionsböcker för oljemåleri, som Mitchell Albalas Landscape painting, för kvällarna mellan måleripassen ute i den gotländska naturen.

 

Patrik Lindenfors. Foto: Cato Lein
Patrik Lindenfors. Foto: Cato Lein

Patrik Lindenfors, författare och docent i zoologisk ekologi:

– Under en bilresa på Island för några år sedan lyssnade vi på Neil Gaimans återberättande av de nordiska myterna medan det karga landskapet passerade utanför. Efter Ragnarök, till en kuliss av särskilt spektakulära klippformationer, utbrast vi ett samfällt ”wow”. Det är väl så nära en sekulariserad svensk kommer en gudomlig upplevelse – sällan har gudavärlden känts så närvarande. Något med blandningen av det jordnära och det sagolika i de gamla myterna trollbinder. I sommar tänker jag närma mig den nordiska mytologin igen, den här gången genom Den poetiska Eddan i Lars Lönnroths nyöversättning från 2016. Lönnroth verkar ha lyckats med konststycket att både bibehålla stämningen och förmedla texternas betydelse.

 

Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin
Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin

Astrid Söderbergh Widding, rektor:

– I sommar ska jag ta mig tid att läsa Carl Johan Malmbergs bok Lyckans gåta, om Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt – min favoritlärare vars förtjänst det en gång var att jag fortsatte läsa filmvetenskap vid Stockholms universitet. Jag har också planerat att, i spåren av detta, ta mig an ännu en omläsning av det romanverk som nog genom åren betytt mest för mig. Som rektor läser jag annars många dokument och handlingar, och även en hel del facklitteratur om universiteten och deras betydelse. Därför är det viktigt att ägna sommaren åt ett helt privat, alltigenom lustfyllt läsprojekt.

 

Wilhelm Widmark. Foto: Niklas Björling
Wilhelm Widmark. Foto: Niklas Björling

Wilhelm Widmark, överbibliotekarie:

– Sommaren är den period då jag får tid att läsa annat än facklitteratur, rapporter och vetenskapliga artiklar. Vi tillbringar oftast vår semester i Cascais i Portugal och då packar jag väskan med skönlitteratur för att sträckläsas på stranden. I år blir det bland annat Knausgård och Lundell.
Nu när mötesfloran lugnar ner sig kommer jag att läsa Förändringens fyra rum av Claes Janssen, en bok om hur vi hanterar förändring i en rörelse mellan fyra psykologiska rum. Fyrarummaren är en teori som jag använt mycket för att hantera förändringar, som att till exempel gå på semester.

 

Elisabeth Wåghäll Nivre. Foto: Sören Andersson
Elisabeth Wåghäll Nivre. Foto: Sören Andersson

Elisabeth Wåghäll Nivre, vicerektor och professor i tyska:

– Jag inleder ofta sommaren med att sträckläsa en eller två deckare. Efteråt minns jag, skam tillsägandes, vare sig titel, författare eller karaktärernas namn, men jag dras in i fiktionens värld och får en riktigt underhållande början på semestern. Också en litteraturvetare behöver ibland lite nöjesläsning och jag är som många andra något av en ”litterär allätare”.
I sommar kommer jag framför allt att läsa reseskildringar från äldre tider och på så sätt kombinera nytta med nöje. Det finns ett tämligen stort antal berättelser om resor till Sverige från sent 1500-tal och framåt, och det är både rolig och intressant läsning. Att inte bara läsa om vår historia utan att också läsa texter från äldre tider gör det lättare att sätta sig in i historiska skeenden och processer och få en bättre förståelse för och kunskap om det som har varit.