Sofia Jedholm, avtalscontroller med fokus på hållbara inköp. Foto: Ilari Ohring
 

Sofia Jedholm är född och uppvuxen i Vaxholm och bor numera i Täby. Djur-, natur- och miljöintresse har legat henne varmt om hjärtat sedan barnsben. Hon har pluggat miljövetenskapligt program vid Malmö universitet och har arbetat som hållbarhetsstrateg vid Försvarsmaktens högkvarter i tio år. I samband med föräldraledighet och pandemin valde hon att börja plugga igen – då med fokus på miljö och hållbarhet vid inköp och upphandling. Sedan 10 januari arbetar hon som avtalscontroller vid Stockholms universitet. 

Vilka utmaningar ser du som de största?

– Jag ser flera utmaningar. En av dem är att få upp en hög lägsta nivå vid universitetet för att ställa relevanta hållbarhetskrav vid upphandling av ramavtal och direktupphandlingar. Om vi höjer en gemensam lägstanivå inom inköpsorganisationen vid hela universitetet och likriktar krav, kriterier och nyckeltal så kommer vi efterfråga och anskaffa hållbara varor och tjänster. På det sättet kan vi kunna följa upp våra förbättringar inom hållbarhetsområdet och leverantörernas prestationer. Då kan vi minska vår egen påverkan på miljön och människors hälsa – men på så sätt påverkar vi även våra leverantörer genom att efterfråga hållbarhet genom hela leverantörskedjan. 

Definitionen av hållbarhet brukar ju innehålla de ekonomiska, sociala och ekologiska aspekterna. Ska samtliga aspekter ska inkluderas vid upphandlingar och inköp? I så fall: på vilket sätt?

– Ja, för att det ska vara hållbart så ska alla tre grenar inkluderas. Vi ställer krav på både de varor eller tjänster som vi upphandlar och på leverantörerna. Det kan handla om att en produkt eller vara inte får innehålla miljö- eller hälsoskadliga ämnen, att de ska vara energieffektiva eller drivas på förnyelsebara energikällor, att tjänster som utförs sker i enligt gällnande miljölagstiftning och att produktionsförhållanden sker i enlighet med mänskliga rättigheter. Det kan också handla om mutor och antikorruption i hela leverantörskedjan.

Kommer ditt arbete att beröra samtliga upphandlingar som sker vid universitetet?

– Både jag och nej. Jag har inga avgränsningar till att bara vara involverad inom vissa områden eller kategorier, men jag kommer heller inte kunna vara delaktig eller ha inblick i alla upphandlingar vi gör. Här gäller det att identifiera och prioritera vilka områden och avtal som är av stor betydelse för universitetet och fokusera på det som ger mest resultat – oavsett om det handlar om ekonomi, kvalitet eller hållbarhet.

Ungefär en tredjedel av universitetets klimatavtryck härstammar från upphandling och inköp. Samtidigt har vi som målsättning att vara klimatneutrala år 2040. Hur ser ditt arbete ut här?

– Jag tycker det är jättebra att man synliggör inköpsområdet som en stor möjlighet till att göra förbättringar gällande klimatpåverkan, här finns det mycket bra saker att göra genom hur vi utformar våra upphandlingsförfrågningar och vilka krav vi ställer. Det kan handla om allt ifrån minskade utsläpp från transporter till och från campus – exempelvis samtransporter, ruttoptimeringar och fasta dagar för leverans – till att främja cirkulär ekonomi där vi minimerar nyanskaffning och jobbar för återbruk och återvinning av det vi redan har. Genom att öka livslängden på våra varor, produkter och återanvända det vi har genom service eller reparation, minskar vi vår klimatpåverkan avsevärt. Vi ska så klart även ställa relevanta och ambitiösa krav på de varor och tjänster vi köper in som har påverkan på klimatet under användandet – så som fordon, IT- och laboratorie-utrustning eller annan elektronik.

Finns det något annat viktigt som vi behöver arbeta med för att få med hållbarhetsaspekter i inköp och upphandling vid universitetet?

– För att vi ska komma någonstans och få resultat i hållbarhetsarbetet så ser jag det som en förutsättning att vi vid Stockholms universitet jobbar tvärdimensionellt med dessa frågor så att alla områden, avdelningar och institutioner samverkar, jobbar mot samma mål och kommunicerar med varandra. Jag ser med andra ord fram emot en rad samarbeten och projekt tillsammans med andra områden vid universitetet. 

Vad gör du på din fritid?

– På fritiden är jag lite av en hurtbulle- och outdoorperson som gillar allt ifrån gymmet, löpning, skidåkning och tennis till svamp- och bärplockning i skogen. Jag är även intresserad av vin – något jag försöker nörda ner mig i när tid och ork finns.