Mentorsprogrammet riktar sig till forskare vid Humanvetenskapliga området. Satsningen innebär kontinuerlig kontakt mellan mentorer och mentander med ett antal inplanerade träffar under året. Mentorsprogrammet ska fungera som en stödfunktion för forskare mitt i karriären. Mentorsparen matchas för att de särskilt ska få utbyte av varandras erfarenheter. 

Mentorsprogrammet innebär inte fortsatt handledning och mentorn förväntas inte läsa och kommentera texter. Istället kan mentorn agera bollplank och coach. Det ges utrymme för mer generella frågor som rör hur det är att vara akademiker – utmaningar och vägval som kräver eftertanke. 

För dig som är junior forskare

Du som är junior forskare kan ansöka om att delta som mentand. Gäller dig som är anställd vid Stockholms universitet som lektor, biträdande lektor, postdoktor, yngre forskare med ett förordnande eller stipendiefinansiering minst till och med juni 2023. 

Programmet startar HT22

Programmet startar med ett gemensamt möte under september och avslutas med en uppföljning under våren 2023. Vid starten presenteras programmet mer utförligt och paren får tillfälle att göra en plan för sina möten vad gäller utformning av träffar, etc. Mentorsparen bör ses vid minst sex tillfällen under programmets gång.

Bakgrund

Mentorsprogrammet gavs första gången 2017. Sedan dess har programmet visat sig vara lyckosamt och ett stöd för de unga forskare som deltagit. Det visar bland annat den utvärdering som gjordes året därpå. Här kan du läsa en tidigare artikel om Mentorsprogrammet. 

Anmälan och kontakt

Vi ser fram emot din ansökan till mentorsprogrammet! Skriv ditt namn, kort CV och gärna någon form av motivering eller uttryckt förväntan till Annika Ullman, ansvarig för områdesnämndens mentorsprogram för unga forskare, e-post: annika.ullman@edu.su.se senast den 15 juni. 

Läs intervjun med mentanden Kalle Berggren: 
”Mentorsprogrammet hjälper mig att få perspektiv på saker och ting”

Läs tidigare artikel om Mentorsprogrammet:
Mentorsprogrammet tillbaka till hösten