Två kvinnor och två. män sitter runt ett arbetsbord. De samtalar, gestikulerar och ser glada ut.
Forum för doktorander är ett pilotprojekt som vänder sig till forskarstuderande. Syftet med projektet är att ge stöd och verktyg åt doktorander så att fler blir klara med forskarstudierna, att de blir klara i tid och mår bra i sitt arbete. Foto: Lena Katarina Johansson
 

Många doktorander upplever att forskarstudierna kännetecknas av en dubbelhet; å ena sidan otroligt mycket frihet och stimulans att få syssla med det ämne man är passionerat intresserad av; å andra sidan att friheten leder till att det är för lösa ramar. Det kan ibland vara svårt att vara så fri, särskilt som doktorander fortfarande är under utbildning och är beroende av bland andra sina handledare. Det kan leda till en osäkerhet kring doktorandrollen och det egna bidraget till forskningen.

Initiativtagare till projektet är Områdesnämnden för humanvetenskap vid Stockholms universitet, personalavdelningen och dekanerna vid humanistiska, juridiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna vid Stockholms universitet, tillsammans med Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. 

Målet med Forum för doktorander är att ge stöd så att doktoranderna blir klara med sin avhandling i tid och känner sig mindre stressade, samt att färre blir sjukskrivna. Ett annat syfte är att ytterligare stärka Stockholms universitets konkurrenskraft. Universitetet är sannolikt först i Sverige med ett samlat stöd av detta slag, och om projektet slår väl ut kan det eventuellt fortsätta och bli ett stöd även för kommande doktorander. 

Närbild på Åsa Burman
Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Åsa Burman drivkraften bakom satsningen 

Projektledare är Åsa Burman, docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon kom i kontakt med ett liknande upplägg när hon studerade filosofi vid University of California, Berkeley i Kalifornien år 2002, och hon säger att målbilden för projektet är att så många som möjligt blir klara med sin doktorsexamen i tid och att forskarstudierna blir en lustfylld och rolig period i livet. 

- Jag är glad att det Humanvetenskapliga området gör den här satsningen för jag tror att det kommer att göra stor skillnad för våra doktorander. Nu kan de träffa andra forskarstuderande än mer och bygga nätverk och det gör att ensamheten bryts. Vi skapar en naturlig mötesplats för doktorander och erbjuder bland annat ett mentorsprogram, sociala aktiviteter och skrivargrupper, där doktoranderna kan inspirera varandra och dela med sig av goda exempel, berättar Åsa Burman.

Angelägen satsning för Humanvetenskapliga områdesnämnden 

Satsningen vänder sig alltså till alla doktorander vid det Humanvetenskapliga området vid Stockholms universitetet, (humanistiska, juridiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna) och dess organisatoriska hemvist är Områdeskansliet för humanvetenskap. Ekonomiskt är det Humanvetenskapliga områdesnämnden som står bakom projektet och vicerektor Elisabeth Wåghäll Nivre säger att detta är en viktig satsning för nämnden.

Elisabeth Wåghäll Nivre
Elisabeth Wåghäll Nivre, vicerektor för det humanvetenskapliga området. Foto: Niklas Björling

- När vi antar nya doktorander är det alltid med målet att de ska lyckas väl och genomföra forskarstudierna under de fyra år de har finansiering. Vi ser dock att det är svårt för vissa. Då känns det helt rätt att bygga vidare på de erfarenheter som finns från de kurser som idag ges med namnet: Genomför forskarstudierna i tid och må bra på vägen. Det är oerhört hård konkurrens på den akademiska arbetsmarknaden och vi behöver kunna erbjuda doktoranderna stöd av flera olika slag. Alla har olika behov, säger Elisabeth Wåghäll Nivre.
 
Hennes förhoppning med projektet är att det ska leda till att forskarutbildningarna vid det Humanvetenskapliga området vid Stockholms universitet blir ännu mer attraktiva och att det ska öppna upp för fler spännande möten för doktoranderna.

- Jag hoppas att vi kan ge våra forskarstuderande många nya kontaktytor och nätverk. Målet är ju att de doktorander som kommer till oss känner att de får den utbildning och det stöd de behöver för att skriva en bra avhandling och sedan ha goda möjligheter på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Wåghäll Nivre.  

Pilotprojekt i tre delar

Projektet ska pågå under 1,5 år och förhoppningen är att det ska permanentas efter projektperioden. Det har tre övergripande mål:

  • Fler doktorander blir klara, och blir klara i tid
  • Stress och sjukskrivningstal bland universitetets doktorander sjunker
  • Ytterligare stärka Stockholms universitets konkurrenskraft

Projektet är indelat i tre olika delar och består av ett mentorsprogram, sociala aktiviteter och skrivarträffar, samt en avslutande utredning där förutsättningarna för en framtida verksamhet kommer att formuleras. Under hela projekttiden kommer inventeringar av doktorandernas behov att göras. 

Aktiviteter hösten 2022

Aktiviteterna i projektet startar under hösten 2022 då doktorander kommer att kunna delta i olika workshops på olika delar av campus, bland annat i biblioteket och i Gula Villan. Doktorander som forskar inom det Humanvetenskapliga området kommer även kunna anmäla sig till följande aktiviteter:

1. Mentorsprogram för doktorander där de paras ihop med en mer senior akademiker från en annan fakultet
2. Sociala aktiviteter och nätverksträffar, till exempel en kick-off på Gula villan
3. Skrivarträffar 

Förutom aktiviteterna som riktas till det Humanvetenskapliga områdets doktorander kan alla forskarstuderande på Stockholms universitetet anmäla sig till en doktorandkurs som anordnas av personalavdelningen. Den kursen ger också handfasta tekniker och förhållningssätt för att bli klar i tid och må bra på vägen. 

Här kan du anmäla dig till höstens aktiviteter samt höstens doktorandkurs som vänder sig till alla doktorander på universitet. 


Åsa Burmans egna erfarenheter viktig del i projektet

Åsa Burman är Docent i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon läste praktisk filosofi vid Lunds universitet och disputerade 2007. Filosofistudierna innebar även fyra års studier vid UC, Berkeley och det var där hon kom i kontakt med Graduate Student Center som sedan blev inspirationskälla till projektet som nu inleds vid det Humanvetenskapliga området. Det Åsa tog fasta på i det amerikanska upplägget var de sociala aktiviteterna, att träffa andra doktorander, utbyta erfarenheter och lyssna på föredrag. 

- Det fungerade som en samlingsplats för oss doktorander. För mig som kom utifrån var det en viktig plats för att lära känna andra doktorander. De hade även kurser och utbildningar med arbetsmarknadsdagar, som också visade på vilka möjligheter som fanns utanför akademin, berättar Åsa Burman.

På Graduate Student Center fanns en kurs som hette Praktiska strategier för att skriva en avhandling som visade vad som skiljer sig mellan innehållet i avhandlingen och själva processen, eller hur man skriver klart en avhandling i tid.

- Jag lärde mig att bli min egen projektledare och att lära känna mig själv som akademiker; vilka förutsättningar behöver just jag för att göra mitt bästa arbete? Varför är en bra vecka en bra vecka? Det här lärs inte alltid ut i akademin utan är en sorts tyst kunskap som behöver verbaliseras. Och just detta gjordes här. De här handfasta teknikerna och förhållningssätten gjorde också att jag blev klar i tid och jag började arbeta med att överföra det jag hade lärt mig till en svensk kontext, säger Åsa Burman. 

Bokomslaget till Bli klar i tid och må bra på vägen – handbok för doktorander

Boken Bli klar i tid och må bra på vägen – handbok för doktorander, skriven av Åsa Burman.

Skrev bok om att vara doktorand

Erfarenheten av att vara doktorand tillsammans med tiden på Graduate Student Center vid UC, Berkely, ledde till att Åsa Burman skrev en bok om att vara doktorand. Boken heter "Bli klar i tid och må bra på vägen – handbok för doktorander". Den tar upp flera delar av det som Forum för doktorander vid Stockholms universitet nu kommer att innehålla. 

Kontaktuppgifter till Forum för doktorander: 

forumfd_humvet@su.se