Ansvarig enhet: Ekonomiavdelningen
Kontaktperson: Susanne Ekman, Upphandlingschef

 

Denna policy syftar till att beskriva inriktning och förhållningsätt rörande Stockholms universitets anskaffningar. Policyn tar sin utgångspunkt i lag (2016:1145) om offentlig upphandling samt den nationella upphandlingsstrategin. Hur policyn ska tillämpas samt följas upp framgår av regler och rutiner beslutade i enlighet med besluts- och delegationsordning.

Rektor har det övergripande ansvaret för universitetets anskaffningar. Rektors ansvar för anskaffningar delegeras vidare i enlighet med gällande besluts- och delegationsordning. Ansvariga chefer ska informera medarbetarna inom den egna verksamheten om inköps- och upphandlingspolicyn med tillhörande regler samt säkerställa att dessa efterlevs.

Verksamhetens behov och mål ska vara styrande vid anskaffning av varor, tjänster och entreprenader. Strategiska ställningstaganden tas utifrån Stockholms universitets behov som helhet och baserat på det aktuella behovet för anskaffningen.   

Anställda, inklusive konsulter som agerar i Stockholms universitets namn vid anskaffning, ska uppträda professionellt, affärsetiskt korrekt och opartiskt i sina kontakter med intressenter såväl internt som externt.

Stockholms universitet ska effektivisera inköps- och upphandlingsprocessen genom fortsatt digital utveckling.

Stockholms universitet ska skapa förutsättningar för ökad konkurrens genom att inkludera leverantörsperspektiv, möjliggöra ökad dialog och öppna upp för små och medelstora företag att lämna anbud.

Stockholms universitet ska ställa krav med fokus på funktion och med hänsyn till avtalsföremålets livscykel. På så sätt tillvaratar Stockholms universitet leverantörernas innovationsförmåga för att säkerställa framtidssäkrade lösningar.

Stockholms universitet ska ställa miljö- och hållbarhetskrav som säkerställer att de lösningar premieras som har lägst miljömässig negativ påverkan, i relation till kostnader och rätt kvalitet. Genom strategiska prioriteringar och samordning främjas ett större utbud av miljömässigt hållbara lösningar på marknaden och leverantörerna stimuleras till att investera i hållbar utveckling.

Stockholms universitet ska bidra till ett hållbart samhälle genom att ställa krav på tillgänglighet för funktionsvariationer, mänskliga rättigheter, rimliga arbets- och anställningsvillkor samt social hänsyn vid upphandling.

Stockholms universitet ska aktivt förvalta och följa upp ingångna avtal och vara en god affärspartner. Avtalsförvaltningen ska präglas av relationsbyggande och utveckling tillsammans med leverantörerna.