Ansvarig enhet: Ledningssekretariatet

Kontaktperson: Rikard Skårfors

Stockholms universitet är ofta remissinstans för Regeringskansliet med departementen, olika myndigheter samt kommuner, regioner och organisationer. Som huvudregel avges yttrandet av rektor som myndighetschef. Yttranden som berör universitetsstyrelsens arbete, och/eller av universitetsstyrelsen bedöms vara av principiell vikt, avges av universitetsstyrelsen alternativt av rektor i samråd med universitetsstyrelsens ordförande.  

I vissa fall efterfrågas specifik ämnesexpertis och remissen riktar sig då ofta till det ena området, en fakultet eller en institution. Sådana s.k. expertremisser hanteras på områdes-, fakultets- eller institutionsnivå i enlighet med gällande besluts- och delegationsordning samt respektive områdes besluts- och delegationsordningar. 

Handläggning

Samtliga inkomna remisser tas upp vid postöppningen som hålls av universitetsdirektören varje tisdag och torsdag. Vid postöppningen fördelas remissen till den förvaltningsavdelning som ansvarar för handläggningen av yttrandet. Expertremisser fördelas till berört områdeskansli för vidare handläggning i enlighet med rutinen inom respektive område.  

En remiss som ställts till Stockholms universitet, utan särskilt utpekad mottagare inom myndigheten, fördelas i normalfallet till Rektors kansli. Vid Rektors kansli görs en bedömning om remissen ska besvaras efter intern remittering, t.ex. till områdesnämnderna och/eller berörda förvaltningsavdelningar och/eller studentkåren, eller om ett förslag till yttrande ska tas fram i särskild ordning efter inhämtande av synpunkter från bl.a. universitetsledningen.  

Intern remittering sker genom att remissen tillställs områdeskanslicheferna eller de medarbetare dessa utsett till handläggare av remissärenden, samt cheferna för de förvaltningsavdelningar som berörs av remissen. Handläggaren vid Rektors kansli kommunicerar i samband med internremitteringen ett internt sista svarsdatum, som medger tid för sammanställning och bearbetning av inkomna underlag samt förhandsgranskning av rektor och i förekommande fall av universitetsstyrelsens ordförande. 

Vid postöppningen avgörs om en till registrator inkommen remiss ska anses vara en s.k. expertremiss som ska delegeras till berörd områdesnämnd. I sådana fall avger områdesnämnden eller vicerektor universitetets yttrande. Om remissen eller yttrandet under beredningen bedöms vara av principiell vikt för universitetets verksamhet ska rektor informeras om innehållet i yttrandet innan det avges.

Även om Stockholms universitet inte utsetts till formell remissinstans finns möjligheten att lämna ett s.k. spontant yttrande. Ifall ett område, en fakultet eller en eller flera institutioner önskar svara på en sådan remiss, ska yttrande i normalfallet avges av institutionen själv, eller av fakulteten/området. Endast i undantagsfall, när saken kan bedömas vara av principiell vikt för universitetet, kan Rektors kansli kontaktas med en förfrågan om ett av rektor beslutat yttrande kan avges. 

Yttrandets utformning

Universitetets ställningstaganden ska vara kortfattade och tydligt formulerade. Universitetets ställningstagande till förslagen ska tydligt framgå. Längre yttranden bör inledas med en kort sammanfattning. Yttranden bör inledas med de generella övervägandena, och därefter redovisa specifika synpunkter på enskilda delar.  

Det sammanställda yttrandet, liksom områdenas och förvaltningsavdelningarnas underlag, ska följa remissens disposition och rubriksättning. Kommentarer och synpunkter ska hänvisa till aktuellt avsnitt och sida/-or i remissen. Utredningsförslagen behöver sällan återges, och längre citat eller återgivanden av utredningstexten ska undvikas. Se vidare Regeringskansliets promemoria Svara på remiss. Om remisser av betänkanden och andra förslag från Regeringskansliet (SB PM 2021:1).

För att områdenas samlade bedömning tydligt ska framgå och missuppfattningar undvikas ska underlagen i internremisser från områdena vara sammanställda och redigerade dokument av vilka det framgår att vicerektor har beslutat om och står bakom insändandet. Endast i undantagsfall, vid avsevärd tidsnöd, får övervägas att lägga samman och skicka vidare underlag från fakulteter eller institutioner, även om de förses med ett försättsblad/missiv som anger att detta utgör områdets yttrande. Däremot går det naturligtvis bra att låta ett yttrande från en fakultet utgöra områdets yttrande, förutsatt att det följer de riktlinjer som anges ovan.
Yttranden över remisser från regeringen ska adresseras till Regeringskansliet följt av departementsnamnet inom parentes. 

Publicering av yttranden

Yttranden avgivna av rektor samt av universitetsstyrelsen publiceras fortlöpande på universitetets webbplats.