Ansvarig enhet: Studentavdelningen
Kontaktperson: Stefan Norrlén

Bakgrund

Studieavgifter för studenter på grundnivå och avancerad nivå från länder utanför EU, EES och Schweiz infördes i Sverige från och med höstterminen 2011 (Förordning [2010:543] om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor). Förordningen reglerar inte alla frågor i detalj och lärosätet har enligt förordningen ett utpekat ansvar och behov av ett lokalt regelverk när det gäller frågor som rör avgiftssättning, fastställande av avgifter, regler för betalning och föreskrifter för stipendier. Dessa frågor har tidigare reglerats i ett antal beslut som fattats på olika nivåer. Samtliga frågor bedöms ligga inom ramen för rektors ansvarsområde och delegation och samlas därför i detta regeldokument. Huvudsakliga mottagare är universitetsförvaltningen och studenter.

1. Principer för avgiftssättning

Avgifterna för kurser och program vid Stockholms universitet baseras på aktuell ersättning (från staten) för en helårsstudent och en helårsprestation inom berörda utbildningsområden. Utöver grundavgiften ska avgift även tas ut för extrakostnader förknippade med utbildningen enligt tabell 2. Denna del av avgiften får endast inkludera kostnader som är specifika för studieavgiftsstudenter och kan t.ex. handla om extra kostnader för antagning eller marknadsföring. Summan av grundavgiften och avgiften för extrakostnader utgör studieavgiften. Avgifterna sätts i SEK för att undvika valutarisker men ska även anges i euro, detta för att underlätta för studenterna att göra jämförelser mellan olika lärosäten.

1.1 Principer för avgiftssättning av kurs

En kurs har en bestämd omfattning i högskolepoäng och en bestämd fördelning mellan utbildningsområden. Avgiftssättningen av en kurs beräknas således enligt formeln:

  • Kursens omfattning i hp/60 hp * (kursens procentuella fördelning av utbildningsområde 1 * utbildningsområdets pris i kr enligt tabell 1) + kursens omfattning i hp/60 hp * (kursens procentuella fördelning av utbildningsområde 2 * utbildningsområdets pris i kr enligt tabell 1). Exempel: En student läser en kurs på 30 hp som till 80 procent ligger inom utbildningsområdet samhällsvetenskap och till 20 procent inom naturvetenskap. Avgiften för kursen blir då 30/60*(0,8*90) + 30/60*(0,2*140 tkr) = 50 tkr.

1.2 Principer för avgiftssättning av program

Avgiften för program beräknas på programansvarig institutions vanligast förekommande fördelning mellan olika utbildningsområden. Det finns undantag men om man prissätter program efter programansvarig institutions vanligast förekommande fördelning får man ett tydligt system som även kan hantera nyinrättade program. Ett och samma program kan ha olika längd men då studenter har rätt att läsa den maximala längden som programmet omfattar bör även avgiftssättningen för helt program baseras på programmets maximala omfattning i högskolepoäng. Avgiftssättningen för ett helt program beräknas därmed enligt formeln:

  • Programmets maximala omfattning i hp/60 hp * (programansvarig institutions vanligast förekommande procentuella fördelning av utbildningsområde 1 * utbildningsområdets pris i kr enligt tabell 1 + programansvarig institutions vanligast förekommande procentuella fördelning av utbildningsområde 2 * utbildningsområdets i kr pris enligt tabell 1).

En student går masterprogram i språkvetenskap med inriktning mot italienska, 120 hp, där utbildningsområdet är humaniora. Avgiften för utbildningen blir då 120/60 * 90 = 180 tkr.

1.3 Principer för avgiftssättning av lärarutbildningsprogram

Lärarutbildningen skiljer sig från övriga program och hanteras därför i särskild ordning. Lärarutbildningsprogrammen med starttermin fr.o.m. ht 2011 innehåller 60 hp utbildningsvetenskaplig kärna. Vid beräkningen av avgiften för denna används ersättningen för
utbildningsområdet undervisning enligt tabell 1. Programmet innehåller även 30 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och vid beräkningen av avgiften för den används ersättningen för utbildningsområdet VFU. Resterande poäng avgiftssätts utifrån
programansvarig institutions huvudsakliga utbildningsområde. Formeln för beräkning av avgiften för ett helt lärarutbildningsprogram blir således:

  • 60 hp/60 hp * avgift i kr för utbildningsområdet undervisning enligt tabell 1 + 30 hp /60 hp * avgift i kr för utbildningsområdet VFU enligt tabell 1 + resterande hp av programmet /60 hp * programansvarig institutions huvudsakliga avgift enligt tabell 1.

Exempel: En student går grundlärarprogrammet 4–6, 240 hp. Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik är programansvarig institution och institutionens huvudsakliga utbildningsområde är naturvetenskap. Avgiften för utbildningen blir då (60/60 * 120) + (30/60 * 140) + (150/60 * 140) = 540 tkr.

1.4 Princip för avgiftssättning av första terminens studier inom program

Ett program kommer alltid att ha en fast avgift och för att skapa ett enkelt system bör samtliga terminer inom programmet ha samma avgift. Avgiften per termin inom ett program som läses på helfart beräknas därför enligt nedan.

  • Avgiften för helt program i kr/antalet terminer.

Om vi använder exemplet studenten som går masterprogram i språkvetenskap med inriktning mot italienska, 120 hp, blir avgiften för första terminen 180/4 = 45 tkr.

2. Studieavgiftsnivåer

Av tabell 1 framgår studieavgiftsnivåerna per utbildningsområde. Avgifterna baseras på respektive utbildningsområdes ordinarie ersättning med ett centralt påslag för marknadsföring, studieadministration och ekonomihantering samt ett påslag för att täcka institutionernas ökade administrativa kostnader. Avgifterna är avrundade.

Tabell 1: Avgift per utbildningsområde för kurser och program 

 

(Gäller fr.o.m. höstterminen 2020.)

Tabell 1
Utbildningsområde Förkortning Pris/hst
Humaniora HU 90 000 kr
Juridik JU 90 000 kr
Samhällsvetenskap SA 90 000 kr
Naturvetenskap NA 140 000 kr
Medicin ME 180 000 kr
Musik MU 250 000 kr
Teknik TE 140 000 kr
Undervisning LU 120 000 kr
Verksamhetsförlagd utbildning VU 140 000 kr
Vård 150 000 kr
Övrigt ÖV 125 000 kr


 

3. Betalning av studieavgift 

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har antagit Rekommendation om hantering av avgiftsskyldiga studenter (REK 2018:2). Rekommendationen ersätter Rekommendationer om hantering av vissa avgiftsskyldiga studenter och av viss avgiftsskyldig utbildning (REK 2012:1) samt Reviderade rekommendationer om sista betalningsdatum för första terminens studieavgift (Rek 2011:4), som därmed upphör att gälla. I och med föreliggande lokala regler har Stockholms universitet beslutat att följa
Rekommendation om hantering av avgiftsskyldiga studenter (REK 2018:2).

3.1 Tidpunkt för betalning samt avstängning på grund av utebliven betalning 

Enligt förordningen (2010:718) om stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter (studieavgiftsförordningen) gäller följande tidpunkt för betalning av studieavgift: 

7 § Högskolan ska efter att ha hört Migrationsverket bestämma tidpunkt för betalning av studieavgiften.

8 § För att bli antagen till utbildningen ska en studieavgiftsskyldig sökande betala studieavgiften senast vid den tidpunkt som avses i 7 §. Om utbildningen omfattar mer än 30 högskolepoäng, får högskolan besluta att studieavgiften får betalas genom delbetalningar och att en första delbetalning är tillräcklig för att bli antagen. Den första delbetalningen ska inte understiga studieavgiften för utbildningens första 30 högskolepoäng.

9 § En student som har betalat en sådan första delbetalning som avses i 8 § andra stycket och har påbörjat utbildningen, ska betala återstående delar av studieavgiften inom den tid som högskolan beslutar.

10 § Om återstående delar av studieavgiften inte betalas inom angiven tid, ska högskolan påminna studenten om att betala avgiften inom en viss tid. Betalas inte avgiften inom den tid som anges i påminnelsen, ska högskolan stänga av studenten från utbildningen till dess att avgiften har betalats. Studenten ska upplysas om detta i påminnelsen. Ett beslut om avstängning innebär att studenten inte får delta i undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan. Högskolan får även i ett enskilt fall besluta att examensbevis och kursbevis inte får lämnas ut förrän avgiften har betalats.

11 § Beslut om avstängning av en student som inte har betalat studieavgiften gäller omedelbart. 

13 § Beslut att avstänga en student som inte har betalat studieavgiften får överklagas
till Överklagandenämnden för högskolan. Nämndens beslut får inte överklagas.

Lokala regler

Sista betalningsdatum för första terminens studieavgift för utbildningar som inte i sin helhet ges på distans är den 15 maj för utbildningar som startar på höstterminen och 1 december för utbildning som startar på vårterminen. Om angivet datum infaller på en helgdag är sista dag för betalning närmast följande vardag.

För utbildningar som i sin helhet ges på distans är sista betalningsdatum den 1 augusti för utbildning som startar på höstterminen och den 1 december för utbildning som startar på vårterminen. Om sista betalningsdatum infaller på en helgdag gäller nästkommande vardag som sista betalningsdatum.

Om utbildningen omfattar minst 60 högskolepoäng ska även följande delbetalning/ar avse 30 högskolepoäng. Om utbildningen omfattar mer än 30 högskolepoäng men mindre än 60 högskolepoäng ska andra delbetalningen avse hela den återstående studieavgiften för utbildningen. För den andra delbetalningen och följande delbetalningar är sista betalningsdatum den 1 december för utbildning under vårterminen och den 1 juni för utbildning under höstterminen. Om sista betalningsdatum infaller på en helgdag gäller nästkommande vardag som sista betalningsdatum.

Avstängning gäller endast den utbildning som den uteblivna betalningen avser.

3.2 Inbetalning

Lokala regler

Universitet fakturerar de studieavgiftsskyldiga studenter som har fått ett villkorat antagningsbesked. Om universitetet har beviljat en student ett stipendium som avser studieavgiften sätts studieavgiften ned med det belopp som motsvarar stipendiet. Under pågående utbildning fakturerar universitet studenten inför varje delbetalning. Betalning av studieavgift görs genom kontoinsättning via bank.

3.3 Förändrad avgiftsstatus och återbetalning

Enligt studieavgiftsförordningen gäller följande för återbetalning av studieavgift:

12 § Om en student har betalat studieavgiften men inte längre är avgiftsskyldig enligt 5 §, får högskolan betala tillbaka den del av avgiften som avser den del av utbildningen som studenten inte är avgiftsskyldig för. Högskolan får även i andra fall betala tillbaka hela eller en del av studieavgiften om studenten av särskilda skäl är förhindrad att delta i utbildningen.

Lokala regler

3.3.1 Förändrad avgiftsstatus

Studieavgift tas ut av den som vid utbildningens start är tredjelandsmedborgare och bedöms vara avgiftsskyldig under studietiden enligt 5 § studieavgiftsförordningen. En student som förklarats ej skyldig att betala studieavgift ska inte under utbildningens gång förklaras avgiftsskyldig om inte grunden för det ursprungliga beslutet var felaktig. 

En student som förklarats avgiftsskyldig kan, efter prövning, däremot i enlighet med studieavgiftsförordningen förklaras för ej studieavgiftsskyldig under utbildningens gång. Studenten ansvarar för att meddela universitetet när avgiftsskyldigheten upphör. 

Ändring av avgiftsstatus görs först till nästkommande termin.

3.3.2 Återbetalning

Eftersom ändring av avgiftsstatus görs först till nästkommande termin återbetalas inte studieavgift under pågående termin. Återbetalning av innevarande termins avgift görs inte heller för studenter som avbryter sina studier eller underlåter att registrera sig utan att meddela förhinder senast sista registreringsdag.

Vid förhinder att påbörja studierna efter att studieavgiften erlagts (men innan studierna har påbörjats) av orsak utanför studentens kontroll erbjuds i första hand anstånd med studiestart och inte återbetalning. Endast vid särskilda skäl som kan verifieras kan återbetalning ske.

Studieavgiften kan vid avslag på ansökan om uppehållstillstånd återbetalas även efter terminsstart, då studenten i sådant fall inte kunnat ta sin plats i anspråk. Återbetalning görs inte för den del av utbildningen som studenten redan har genomfört. Studenten ska själv ansöka om återbetalning och styrka de skäl som åberopas.

Eftersom merkostnader uppstår i samband med återbetalning och kostnader även genererats i samband med antagning och övrig hantering innan registrering debiteras beviljade återbetalningar med 5000 kr, om inte universitetet har fattat beslut om annan hantering i det aktuella ärendet.

Om det inbetalda beloppet för studieavgiften överstiger beloppet angivet på fakturan återbetalas inte överskjutande belopp under 1000 kronor.

3.4 Studieuppehåll för avgiftsskyldiga studenter

Lokala regler

Universitet kan bevilja en student studieuppehåll för en definierad period. Studieavgiftsskyldig student får efter avslutat studieuppehåll fortsätta utbildningen med samma avgiftsnivå som gällde då studenten antogs till den aktuella utbildningen eller, om avgiften är lägre vid tidpunkten för studieuppehållets upphörande, till den då aktuella avgiftsnivån. Studenten meddelar universitetet i god tid innan studierna återupptas för ny faktura.

3.5 Anmälningsavgift och studieavgift vid anstånd

Lokala regler

För att ansöka om anstånd måste studieavgiften vara betald, eftersom betalning krävs för antagning. Vid beviljat anstånd förs den betalda studieavgiften över till den termin studenten tar sin plats i anspråk. Ingen ny anmälningsavgift tas ut för den utbildning där anstånd beviljats.

3.6 Doktoranders möjligheter att läsa kurs på avancerad nivå inom utbildningen

Lokala regler

Studier på forskarnivå är inte belagda med studieavgift. En doktorand kan beviljas avgiftsfrihet för kurs på avancerad nivå under förutsättning att institutionen intygar att kursen ingår i doktorandens individuella studieplan (enligt 6 kap. 29 § högskoleförordningen). Det gäller även student som är antagen till utbildning på forskarnivå vid annat lärosäte med vilket universitet har ett etablerat samarbete. I det senare fallet är det kursgivande institution vid Stockholms universitet som intygar att kursen ingår i doktorandens individuella studieplan.

3.7 Avgiftsuttag för student som läser kurs vid annat lärosäte inom ramen för ett utbildningsprogram

Lokala regler

Det lärosäte som ansvarar för utbildningsprogrammet tar ut studieavgift för hela utbildningen. I vissa fall läser en programstudent en kurs vid ett annat lärosäte. Stockholms universitet betalar i dessa fall ut ersättning till det kursgivande lärosätet som motsvarar den ersättning universitetet skulle ha erhållit från staten om det handlat om en anslagsfinansierad student. Förutsättning för att ersättning ska utbetalas är dock att det finns ett etablerat samarbete mellan lärosätena. Om annan ersättningsnivå tillämpas ska den vara inskriven i överenskommelsen mellan de berörda lärosätena och ha godkänts av behörig tjänsteman inom universitetet (chefen för Studentavdelningen).

4. Stipendier riktade till studieavgiftsskyldiga studenter

Enligt förordningen (2010:718) om stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter får universitet och högskolor i mån av medel lämna stipendier till studieavgiftsskyldiga studenter. Syftet med stipendierna är att främja rekryteringen av särskilt kvalificerade studieavgiftsskyldiga studenter. Medlen utbetalas till högskolorna av Universitet- och högskolerådet.

Lokala regler vid Stockholms universitet

• Stipendierna ska i första hand beviljas till särskilt kvalificerade studenter. Bedömningen ska grundas på studenternas studiemeriter och kvalifikationer. Motiveringsbrev är möjligt att använda som kriterium.

• Endast studenter som antas till ettåriga och tvååriga program på engelska som leder till generella examina på avancerad nivå (magisterexamen och masterexamen) kan
tilldelas Stockholms universitets stipendium.

• De studenter som i första hand söker utbildning vid Stockholms universitet ska prioriteras.

• Stipendiet ska täcka hela studieavgiften för ett helt program.

• Stipendiemedlen fördelas per områdesnämnd. Fördelningen baseras på avgiftsskyldiga helårsstudenter (HST) i Ladok föregående kalenderår, inom respektive områdesnämnd. Fördelningen mellan områdesnämnderna beslutas av chefen för Studentavdelningen.

• Studentavdelningen har rätt att fördela mer medel än tilldelat.

• Studentavdelningen har rätt att återta medel som inte utnyttjats. Dessa kan t.ex. användas till satsningar på gemensamma utbildningar med andra lärosäten. Det kan
också bli aktuellt att använda överblivna medel för att bevilja stipendier för studenter som ska påbörja sitt andra år.

• Beslut om vilka studenter som ska tilldelas stipendium delegeras till respektive områdesnämnd.

Beslut om fortsatt utbetalning av stipendium liksom beslut om indraget stipendium fattas av chefen för Studentavdelningen. 

5. Intern fördelning av medel från studieavgifter

Ersättningen för den studieavgiftsfinansierade verksamheten fördelas till områdesnämnderna och följer ordinarie ersättningen för helårsstudent och helårsprestation (men ingen avräkning av helårsprestationen görs). Utöver detta ersätts institutioner och förvaltningsavdelningar enligt tabell 2.

Tabell 2
Verksamhet Fördelning, kr/hst
Marknadsföring (Kommunikationsavdelningen) 5 500
Studieadministration (Studentavdelningen) 27 000
Ekonomiadministration (Ekonomiavdelningen) 1 500
Institutionsadministration 4 500

 

Översyn av avgiftssättningen och den interna fördelningen ska göras återkommande.