Enligt LAS (32 a § lag (1982:80) om anställningsskydd) har en medarbetare rätt att kvarstå i sin anställning till och med den månad då denne fyller 69 år.  Dessa regler gäller från den 1 januari 2023. Fram t.o.m. 31 december 2022 gällde rätt att kvarstå i anställning till 68 år. Det innebär att den som fyllt 68 år och inte sagts upp eller som fyller 68 år under 2023 har rätt att kvarstå i anställningen till och med den månad denne fyller 69 år.

När pensionsåldern närmar sig ska ansvarig chef ha en dialog med medarbetaren för att stämma av dennes tankar och önskemål. En väsentlig del av medarbetarna kan antas gå i pension enligt eget önskemål innan eller vid 69-års ålder via ett entledigande. (När det gäller entledigande av en professor, ska blanketten Entledigande skickas utan beslutsunderskrift direkt till Anna-Karin Engström, Personalavdelningen, som sedan diarieför och vidarebefordrar blanketten till rektor för underskrift.)

>> Information om pensionsavgång för medarbetare

I de fall medarbetaren ej har inkommit med entledigande en månad innan hen fyller 69 år, ska nedanstående rutinbeskrivning följas.
 

Uppsägning av medarbetare som fyllt 69 år

Formkraven för hur avslut av anställning sker för den som fyllt 69 år regleras i LAS (33 § lag (1982:80). Uppsägning i samband med uppnådd pensionsålder är ett förenklat uppsägningsförfarande utan krav på sakliga skäl. En förändring mot tidigare regler är att det inte finns en begränsad period inom vilken arbetsgivaren ska vidta en viss åtgärd, utan regelverket är tillämpligt från den dag medarbetaren fyller 69 år och framåt.

Vid Stockholms universitet ska uppsägning ske inom en månad från det att en medarbetare har fyllt 69 år. Uppsägningsbesked kan lämnas från och med den dag medarbetaren fyller 69 år, se rutinbeskrivning nedan. Uppsägningstiden är 1 månad och medarbetaren har inte företrädesrätt till återanställning.
>> Regler för pensionsavgång och anställning efter pensionsavgång
 

Rutinbeskrivning

Steg 1a. Underrättelse ska lämnas till arbetstagaren senast två veckor innan uppsägning genomförs. Arbetstagaren ska underteckna att underrättelsen är mottagen. Vid mötet frågar närmsta chef om arbetstagarens fackliga tillhörighet.
Underrättelse – pensionsavgång (253 Kb)

Steg 1b. Om arbetstagaren är fackligt ansluten, ska även personalorganisationen meddelas. Varsel ska lämnas senast två veckor innan uppsägning genomförs. Av underrättelsen framgår att både arbetstagaren och personalorganisationen har rätt till överläggning med arbetsgivaren. Information skickas till berörd personalorganisationen via deras funktionsadresser: saco@saco.su.se, st@st.su.se, seko@seko.su.se.
Varsel – pensionsavgång (253 Kb)

Steg 2. Om arbetstagaren eller personalorganisation begär överläggning kontakta er personalspecialist på Personalavdelningen för råd och stöd.

Steg 3. Uppsägningen lämnas till arbetstagaren. Arbetstagaren ska underteckna att uppsägningen är mottagen. Besked om uppsägning ska skickas i original till berörd lönehandläggare på Personalavdelningen för avslut och arkivering.
Uppsägning – pensionsavgång (199 Kb)