Vad är en Civis-BIP? 

Inom Civis finns möjlighet att planera och ge en BIP tillsammans med minst två andra Civisuniversitet i Erasmusprogramländer. Det innebär att man ger en kortare kurs som innehåller både en fysisk del, på maximalt fem dagar, och en virtuell del. Inom Civis är poänggränsen för en BIP 3 – 6 ECTS. Om ytterligare poäng som undantag ges i en utlysning gäller särskild hantering. 

Minst 15 studenter som gör en mobilitet med Erasmusstipendium från andra Civisuniversitet behöver delta i en BIP. Det är därför viktigt att lärarlaget som planerar och utvecklar BIP:en funderar kring målgruppen för kursen och hur minimiantalet av deltagare ska uppnås. Studenter, lärare och personal som deltar i en mobilitet inom BIP kan ansöka om Erasmusstipendium.

Finansiering

Studenter, lärare och personal som deltar i en mobilitet inom BIP kan ansöka om Erasmusstipendium för den fysiska delen av kursen.

Efter att BIP:en är avslutad och rapporterad kan koordinerande institution beviljas 6 000 – 8 000 Euro i organisationsstöd för planeringsarbete och genomförande, beroende på antal studenter som deltar i kursen. En förutsättning för detta ekonomiska stöd är att minst 15 studenter gör en Erasmusmobilitet. Lokala intäkter för helårsstudenter och helårsprestationer kan tillkomma, se nedan.

Vad gäller för lärare på Stockholms universitet? 

Följande gäller för ansökningar oavsett om en institution vid Stockholms universitet är koordinator eller medarrangör: 

  • Tänk på att förankra ditt deltagande i en BIP med prefekt på din institution redan i planeringsfasen och innan ansökan skickas in till Civis. Anledningen är bl.a. hur engagemanget ska ingå i arbetstiden och möjliga ekonomiska aspekter. 
  • När en BIP har beviljats inom Civis behöver interna rutiner för BIP vid SU följas. Prefekt ska signera ansökan om finansiering.

Att koordinera och skapa en Civis-BIP vid Stockholms universitet

Särskilda krav gäller för ansökningar där Stockholms universitet är koordinator:

  • Kursen ska vara poänggivande (3–6 HP)
  • Kursen ska vara formellt etablerad som en kurs på Stockholms universitet enligt gängse rutin genom att en kursplan inrättats och fastställts. Detta krav gäller kurs på grundnivå och avancerad nivå. För kurs på forskarnivå kan kursplan eller kursbeskrivning beslutas enligt institutionens praxis. Det är därför viktigt att tidigt etablera kontakt med ansvarigt fakultetskansli för att möjliggöra detta tidsmässigt
  • Kursen ska innehållsligt ansluta till någon av Civis fem tematiska utbildningshubbar: 

> Hubb 1 Klimat, miljö och energi

> Hubb 2 Samhälle, kultur och kulturarv

> Hubb 3 Hälsa

> Hubb 4 Städer, territorier och mobilitet

> Hubb 5 Digital och teknologisk utveckling

  • Om en BIP koordineras på Stockholms universitet blir flera engagerade på institutionen eftersom universitetets ordinarie studieadministrativa regler och rutiner för Erasmusutbyte gäller: Administration av studentmobilitet.
  • Personer som särskilt berörs är studierektorer och internationella koordinatorer. Det är nödvändigt att läraren som vill ansöka om att ge en BIP stämmer av detta med sin institution innan ansökan skickas in.
  • Beviljade BIP-kurser utlyses inte på antagning.se, utan på Civis web där behöriga studenter från Civisuniversitet, inklusive Stockholms universitet, söker till kurserna. Urval görs gemensamt av kursens lärare. Stockholms universitets regler för antagning och urvalskriterier ska hållas även om ansökan inte sker via antaging.se.

Framgångsfaktorer

Stäm av med din prefekt, studierektor och internationell koordinator (eller motsvarande) tidigt. Många resurser på institutionen involveras när man koordinerar en BIP.

BIP är en utmärkt möjlighet att få medel för att ge en befintlig kurs igen eller omforma en modul eller delkurs till en formell kurs och lämpar sig särskilt för fältkurser. Det är också en möjlighet att skapa nya utbildningssamarbeten med kollegor vid andra Civis-universitet.

BIP är för närvarande den enda möjligheten att finansiera planering och utveckling av kurser inom Civis. 

> För aktuell utlysning och för närmare information.
> Information om Erasmus+ studier på SU:s webbplats.
> Information om Erasmus+ lärarmobilitet finns på medarbetarwebben

Kontakt

Vid eventuella frågor kontakta gärna Anna Koch Öster – Civis Education Officer