Studentguider redo att möta internationella studenter. Foto: Martin Sahlin/Sophia Wallin (Staf)
Studentguider redo att möta internationella studenter. Foto: Martin Sahlin/Sophia Wallin (Staf)


Årligen kommer det cirka 5 500 nya internationella studenter till Stockholm. Under de mest intensiva ankomstdagarna 20-21 augusti bjuder Stockholms stad på ett välkomstmottagande på Arlanda flygplats tillsammans med huvudstadens lärosäten. Studenterna möts av studentguider på flygplatsen och erbjuds fria bussturer till universitetet där de får information om sin nya hemstad, vägledning om universitetet, och får nycklar till sina studentbostäder.

Välkomstaktiviteter 21-25 augusti

Veckan efter mottagandet arrangeras välkomstaktiviteter på Stockholms universitet under ”Orientation Week” 21-25 augusti. På programmet står bland annat informationsdag, guidning av universitetsområdet och biblioteket, utflykter, guidad tur av Stockholms stad och bussresa till IKEA där studenterna får möjlighet att inhandla det som behövs för den nya studentbostaden.

– ​Det är roligt för staden att lärosätena samordnar ett mottagande för de internationella studenterna på det här vist, det är unikt i Sverige”, säger Ronald T Nordqvist på Studentavdelningen som koordinerar mottagandet.

Förväntansfulla studenter

Många studenter är entusiastiska och glada att äntligen komma fram till Stockholm där de ska stanna i i ett eller flera år beroende på vilket program de har antagits till.

– Jag har hört mycket bra saker om Stockholms universitet så mina förväntningar är höga, sa 21-åriga Khatantuul Batbold från Mongoliet då hon påbörjade sina studier vid Stockholms universitet förra året.

Mer information

För fjärde året i rad deltar Stockholms universitet i stadens mottagande av studenterna som samordnas av Stockholms Akademiska Forum för stadens samtliga 18 lärosäten.

Ankomstservice på Arlanda flygplats.

Mer information om Orientation Week på Stockholms universitet