Infrastruktur

Vid MISU finns laboratorieutrustning för kemisk analys och utveckling av mätinstrument, och en väderstation på institutionens tak. Vi har också tillgång till forskningsfartyg för insamling av data till havs, och högpresterande datorsystem för krävande datormodeller.

 

På Arrheniuslaboratoriets tak finns en väderstation som mäter följande variabler var tionde minut:

  • Temperatur
  • Nederbördsmängd
  • Luftfuktighet
  • Daggpunkt
  • Nedåtgående solinstrålning
  • Lufttryck
  • Horisontell vindhastighet och vindriktning
 

Atmosfärfysiklabb (AP-lab)

Atmosfärfysiklabbet (AP-lab) på MISU består av instrumentlabb, vakuumlabb, mörkrum och prototyplabb. På AP-lab byggs, testas och kalibreras i huvudsak olika typer av optiska instrument (ultraviolett, synligt och nära infrarött ljus) för mätningar i jordens atmosfär främst från sondraketer, men också från satellit, ballong och marken.

Laboratoriet för kemisk meteorologi

I laboratoriet pågår framförallt forskning relaterad till den arktiska miljön och dess klimat. Här analyseras bland annat prover från tidigare nordpolsexpeditioner, till exempel MOCCHA 2018 och SAS 2021, där vi är särskilt intresserade av kopplingen mellan havets mikrobiologi och molnbildningen i Arktis. Studier av andra områden har också gjorts i tidigare projekt som Atmospheric Brown Cloud (ABC) på Maldiverna, där man undersökte säsongsvariationer av luftburna partiklar från Indien. I laboratoriet genomförs även kurslaborationer för studenter.

Laboratoriet förfogar över flera viktiga analysinstrument såsom ett dubbelt jonkromatografsystem (Dionex ICS 2000), gaskromatografisystem och en PSAP (Particle Soot Absorption Photometer), men samarbetar även med andra institutioner för analys med till exempel elektronmikroskopi och masspektrometri.

Mekanisk verkstad

Utöver labben på MISU har vi dessutom tillgång till mekaniska verkstadstjänster via Naturvetenskapliga fakultetens verkstäder.

Forskningsinfrastruktur vid Naturvetenskapliga fakulteten

 

För vetenskapliga expeditioner till havs har våra forskare kunnat utnyttja forskningsfartyget R/V Electra i samarbete med Stockholms universitets Östersjöcentrum och isbrytaren Oden i samarbete med Polarforskningssekretariatet.

 

För krävande beräkningar har vi tillgång till superdatorn Tetralith, som sköts av NSC (National Supercomputer Centre) vid Linköpings universitet.

Mer om superdatorn Tetralith (på engelska)

 

Samarbetspartners

Utöver ovanstående infrastruktur har vi också många andra samarbeten med olika institutioner och organisationer. Du kan läsa mer om MISU:s samarbeten här.

På denna sida