Foto: Scott Air Force Base

I mars lanserade IT-avdelningen Avvecklingstjänsten. Den innebär att alla datorer och annan IT-utrustning som ägs av Stockholms universitet i första hand säljs på andrahandsmarknaden. Om det inte är möjligt tar leverantören av Avvecklingstjänsten hand om produkten för att i största möjliga mån återvinna materialet.

– Om datorn säljs kommer pengarna tillbaka till institutionen igen. I annat fall återvinns IT-utrustningen enligt ISO 14001 och standarden för grön IT, säger Gunne Storm som ansvarar för Avvecklingstjänsten vid universitetet.

Under 2018 pilottestades verksamheten i en mindre skala. Hittills har universitetet minskat sina utsläpp av koldioxidekvivalenter med cirka 30 ton sedan IT satte igång med Avvecklingstjänsten.

Läs mer: Policy Policy för grön IT