Välkommen till oss höstterminen 2024

Har du sökt en utbildning i nationalekonomi hösten 2024? Här hittar du som blivit antagen eller fått reservplats viktig information. Terminen börjar måndagen 2 september.

Besked om antagning

Du får besked på antagning.se:

 • 11 juli, efter det första urvalet (med svarskrav senast 19 juli)
 • 25 juli, efter det andra urvalet (utan svarskrav)

Se nedan vad du behöver göra för att gå utbildningen eller behålla din reservplats.

Om du har sökt kandidatprogrammet i nationalekonomi och statistik

Då får du särskild information om antagning och registrering från Statistiska institutionen.

 
 1. Tacka ja på antagning.se senast 19 juli.
 2. För att kunna registrera dig behöver du ha ett aktivt universitetskonto. Om du inte redan har ett sådant skaffar du det här: Aktivera ditt universitetskonto
  Observera att det kan dröja upp till 5 timmar från aktiveringen tills du kan registrera dig. Du kan skaffa nytt universitetskonto tidigast 5 augusti.
 3. Registrera dig under perioden 6 augusti och 2 september i Ladok.
  För att logga in använder du ditt eduID eller dina användaruppgifter till Antagning.se. Observera att du inte kan logga in med ditt universitetskonto och därför inte kan välja det översta alternativet Inloggning via ditt lärosäte.
 4. Logga in på lärplattformen Athena med hjälp av ditt universitetskonto, där du hittar kursens plats. Välj eventuell grupp. På Athena publiceras all information som rör kursen.
  Vi rekommenderar att du laddar ner appen Itslearning till din mobiltelefon och slår på notifieringar för att få ett meddelande när det kommer ny information på kursplatsen.

Om du är antagen men inte följer ovanstående steg förlorar du din plats på kursen. Om du får problem med registreringen mejla: registrering@ne.su.se

 
 1. Tacka ja på antagning.se senast 19 juli.
 2. Mejla registrering@ne.su.se under perioden 6 augusti och 2 september och meddela att du vill ha din plats när du visat att du är behörig. Uppge:
  - ditt namn
  - ditt personnummer
  - kursens namn och kod
 3. Senast 20 september behöver du mejla registrering@ne.su.se och visa att du uppfyller behörighetskraven för att vi ska kunna registrera dig på kursen.

Om du är antagen men inte följer ovanstående steg förlorar du din plats på kursen. Har du frågor mejla: registrering@ne.su.se

 

Reserv efter första urvalet

 • Tacka ja på antagning.se senast 19 juli.
 • Om du blir antagen vid andra urvalet, se instruktioner ovan.

Om du fortfarande är reserv efter andra urvalet, se instruktioner nedan:

Reserv efter andra urvalet

Om det finns lediga platser på en kurs efter det andra urvalet antas reserver i turordning. Om vi behöver kontakta reserver sker det via den mejladress eller det telefonnummer du har uppgett på Antagning.se. Det är viktigt att du kontrollerar din mejl regelbundet, både inkorg och skräppost.

 • Om du blir reservantagen och är behörig kan du själv registrera dig under perioden 6 augusti och 2 september i Ladok.
 • Om du blir reservantagen efter 2 september är det vi som registrerar dig på kursen. Du kontaktar oss då på registrering@ne.su.se.

Om du blir reservantagen med villkor behöver du mejla registrering@ne.su.se och meddela att du vill ha din plats när du visat att du är behörig. Uppge:
- ditt namn
- ditt personnummer
- kursens namn och kod

Senast 20 september behöver du mejla registrering@ne.su.se och visa att du uppfyller behörighetskraven för att vi ska kunna registrera dig på kursen.

 

våra utbildningssidor hittar du kursbeskrivningar, litteraturlistor och scheman samt annan studieinformation.

Kom ihåg att du måste anmäla dig i tid för att få skriva tentamen. Anmälan görs i Ladok, där också anmälningsperioden framgår.

Kontrollera att du har uppdaterade kontaktuppgifter i Ladok om vi behöver nå dig.

 

Den 15 juli öppnar antagning.se för sen anmälan till de utbildningar där det kan finnas platser kvar. Om du är behörig till utbildningen du har gjort en sen anmälan till kan du bli antagen om det finns platser kvar, eller också rangordnas din ansökan utifrån anmälningsdag och du blir reservplacerad.

Det kan dröja ända till efter terminsstart innan en sen anmälan blir behandlad. Om det finns lediga platser på en utbildning efter det andra urvalet antas reserver i turordning. Behöver vi kontakta reserver sker det via den mejladress eller det telefonnummer du har uppgett på Antagning.se. Det är viktigt att du kontrollerar din mejl regelbundet, både inkorg och skräppost.

 • Om du blir reservantagen och är behörig kan du själv registrera dig under under perioden 6 augusti och 2 september i Ladok.
 • Om du blir reservantagen efter 2 september är det vi som registrerar dig på utbildningen. Du kontaktar oss då på registrering@ne.su.se.
 • Om du blir reservantagen med villkor behöver du mejla oss på registrering@ne.su.se när du har fått ditt antagningsbeslut och meddela att du vill ta din plats i anspråk när du visat att du är behörig. Uppge:
  - ditt namn
  - ditt personnummer
  - kursens namn och kod

Senast 20 september behöver du mejla registrering@ne.su.se och visa att du uppfyller behörighetskraven för att vi ska kunna registrera dig på kursen.

 

Om du har registrerat dig men ångrar dig, kan du göra ett studieavbrott i Ladok.

Gör du ett avbrott inom tre veckor efter kursstart kan du söka kursen igen vid ett senare tillfälle via Antagning.se. Ett avbrott senare än tre veckor efter kursstart innebär att du inte kan söka kursen på nytt, men att du kan omregistreras av institutionen i mån av plats en senare termin.

 

För dig som är ny som student finns bra information på Stockholms universitets hemsida:

Ny student

Här hittar du bland annat en checklista för en lyckad terminsstart samt information om bibliotek, IT för studenter, studenthälsa och att studera med funktionsnedsättning, olika välkomstaktiviteter samt kårer och föreningar.

Välkommen och lycka till!

På denna sida