Christa Roux Sparreskog: Didaktiskt samarbete för att stödja flerspråkiga elevers utveckling
Christa Roux Sparreskogs avhandling handlar om vad som hindrar eller möjliggör didaktiskt samarbete mellan studiehandledare, modersmålslärare och klass- och ämneslärare.
Christa Roux Sparreskog
Avhandling, 2025
Mälardalens universitet
I avhandlingen undersöks hur ämneslärare, specialpedagoger, modersmålslärare och studiehandledare samarbetar för att främja flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling i svensk grundskola. Genom en kombination av etnografiska studier och djupintervjuer belyser Christa Roux Sparreskog de strukturella och professionella faktorer som påverkar samarbetet. Resultaten visar på behovet av tydligare organisatoriska strukturer för att effektivisera samarbetet och bättre stödja elevernas lärande.
Syfte och forskningsfrågor
Avhandlingens övergripande syfte är att fördjupa förståelsen av didaktiskt samarbete mellan ämneslärare, specialpedagoger, modersmålslärare och studiehandledare på modersmål för att stödja flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling i svensk grundskola. För att nå avhandlingens övergripande syfte kommer följande forskningsfrågor att besvaras:
- Hur och varför gestaltas det didaktiska samarbetet på en språkligt och kulturellt heterogen skola för att stötta flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling?
- Hur beskriver modersmålslärare och studiehandledare det didaktiska samarbetet med lärare och annan personal för att stötta flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling?
- Vilka faktorer påverkar det didaktiska samarbetet mellan lärare, modersmålslärare och studiehandledare?
Metod
Den första forskningsfrågan besvaras genom en sammanfattning av det didaktiska samarbetet i och omkring ett språkligt och kulturellt heterogent klassrum. Den andra forskningsfrågan besvaras genom en sammanfattning av det av modersmålslärare och studiehandledare beskrivna samarbetet i delstudierna. Den tredje forskningsfrågan besvaras genom en syntetisering av de tre delstudiernas resultat och genom att relatera dessa till Bronsteins påverkansfaktorer.
Sammanläggningsavhandlingen består av tre delstudier:
- Studie I: Licentiatuppsats med en etnografisk fallstudie av hur en skola arbetar för att stötta flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling. Data samlades in genom observationer, intervjuer, informella samtal och annan information om klassen.
- Studie II och III: Två studier som bygger på 13 djupintervjuer med modersmålslärare och studiehandledare som tillsammans undervisar och handleder på totalt 15 olika språk. Analysen av dessa studier utgick från Bronsteins modell för tvärprofessionellt samarbete, med fokus på faktorer som påverkar samarbetet mellan olika yrkesgrupper.
Resultat
Resultatet redovisas utifrån Bronsteins fyra påverkansfaktorer för framgångsrika interdisciplinära samarbeten, nämligen yrkesrollen, strukturella egenskaper, personliga egenskaper och samarbetets historia. Analysen visar att samarbetet mellan lärare, specialpedagoger och modersmålslärare främst påverkas av strukturella faktorer, såsom organisatoriska förutsättningar och brist på gemensam planeringstid. Dessa strukturella hinder står även i vägen för att modersmålslärare och lärare möter varandra regelbundet och lär känna varandra på ett personligt plan. För samarbetet mellan lärare, specialpedagoger och studiehandledare, däremot, spelar även uppfattningar om handledarens yrkesroll, personliga egenskaper hos handledare och lärare samt tidigare erfarenheter av samarbete en betydande roll. Dessa faktorer kan antingen främja eller hindra ett effektivt samarbete för att stödja flerspråkiga elevers lärande. I delstudie III framkommer att studiehandledarnas egen uppfattning om den professionella rollen och sina arbetsuppgifter skiljer sig markant åt och i sin tur starkt påverkar didaktiska samarbeten. Även lärares och specialpedagogers personliga egenskaper såsom samarbetsvilja och arbetsbelastning och lärares tidigare erfarenhet påverkar didaktiska samarbeten.
Implikationer
För att förbättra det didaktiska samarbetet och därigenom bättre stödja flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling, föreslår avhandlingen att tydligare strukturer och riktlinjer bör etableras på policy-nivå. Detta skulle möjliggöra mer fokuserat samarbete mellan olika yrkesgrupper och minska tiden som läggs på att lösa praktiska eller organisatoriska problem. En mer strukturerad organisation kan också bidra till att skapa en hållbar och holistisk framtid för didaktiskt samarbete som är lyhört för flerspråkiga elevers behov.
Läs mer
För mer information se avhandlingen i sin helhet:
Didaktiskt samarbete för stöttning av flerspråkiga elevers språk- och kunskapsutveckling
Läs en intervju med Christa Roux Sparreskog på Skolporten.se
Senast uppdaterad: 6 maj 2025
Sidansvarig: Nationellt centrum för svenska som andraspråk