Sofia Lindén: Stöttning för utveckling av språk och kunskap i studiehandledning i svensk grundskola
Sofia Lindéns avhandling visar att studiehandledning på modersmål ger komplex stöttning med flera olika syften. De nyanlända eleverna får, förutom stöttning i att utveckla ämneskunskaper, språklig stöttning, allmänna skolkunskaper och känslomässigt stöd. Ett samarbete mellan studiehandledare, lärare och skolledning är avgörande för att studiehandledningen ska fungera väl.
Sofia Lindén
Doktorsavhandling 2024
Institutionen för ämnesdidaktik, Stockholms universitet
Syfte och metod
Avhandlingens övergripande syfte är att bidra med kunskap om stöttning för utveckling av språk och kunskap vid studiehandledning genom modersmålet i svensk grundskola. Studien tog utgångspunkt i frågorna:
- Vilket kunskapsinnehåll behandlas i stöttning vid studiehandledning?
- Vilka stöttningsfunktioner kan identifieras i studiehandledning och hur uttrycks de?
- Hur använder studiehandledare och elever sina språkliga resurser i stöttning?
Materialet skapades genom observationer av studiehandledning av nyanlända elever, genom samtal, semistrukturerade och videostimulerade intervjuer med studiehandledarna samt genom intervjuer och samtal med elevernas lärare. Materialet utgjordes också av fältanteckningar och ljud- och videoupptagningar från studiehandledningstillfällena.
Resultat
Resultatet visar att studiehandledningen innehöll fokus på ämnesinnehåll kopplat till undervisningen i specifika ämnen, hur uppgifter skulle förstås och utföras, och hur eleverna skulle kunna uttrycka kunskaperna på svenska. Resultatet visar på studiehandledningens komplexa roll och att det ställer höga krav på studiehandledarens ämneskunskaper och förmåga att anpassa innehåll och stöttning efter elevens behov.
I avhandlingen framkommer hur studiehandledarna ofta kompletterade, det ibland begränsade materialet från den ordinarie undervisningen, med egenritade bilder, videoklipp och texter på andra språk. Under studiehandledningen behandlades även allmänna skolkunskaper i den svenska skolan i jämförelse med andra skolsystem.
Resultatet visar också att den stöttning som gavs var komplex och hade olika syften. Ett viktigt resultat är att studiehandledningen erbjuder känslomässig stöttning för de nyanlända eleverna. Ett annat viktigt resultat är att flera olika språk, utöver det som benämnts som elevens modersmål, används under studiehandledningen.
Slutsatser
I avhandlingen synliggörs hur studiehandledningen präglas av omgärdande förutsättningar och ofta blir en marginaliserad verksamhet på skolan. Rollerna mellan studiehandledare och lärare är ibland otydliga. Mot bakgrund av resultatet menar Sofia Lindén att samarbete mellan studiehandledare, lärare och skolledning är avgörande för att studiehandledningen ska fungera väl.
Läs mer
Läs avhandlingen i sin helhet:
Stöttning för utveckling av språk och kunskap i studiehandledning i svensk grundskola
Läs en intervju med Sofia Lindén
Senast uppdaterad: 6 december 2024
Sidansvarig: Nationellt centrum för svenska som andraspråk