Stödmaterial för undervisning av vuxna nyanlända utan tidigare skolbakgrund översätts till svenska
Europarådets referensguide LASLLIAM erbjuder ett värdefullt stöd i undervisning av nyanlända vuxna utan tidigare skolbakgrund. Nu är det bestämt att Skolverket översätter den till svenska. Guidens detaljerade skalor och deskriptorer hjälper lärare att planera och anpassa undervisningen så att både språkutveckling och grundläggande läs- och skrivfärdigheter främjas.
Europarådets referensguide Literacy and Second Language Learning for the Linguistic Integration of Adult Migrants, LASLLIAM, har utvecklats av en grupp experter tillsammans med Europarådets utbildningsavdelning för att stödja högkvalitativa lärmiljöer för icke- och lågläskunniga migranter. Nu har Skolverket bestämt att översätta referensguiden. Den beräknas finnas på svenska våren 2025. Johanna Eriksson, tidigare lärare på studieväg 1 på sfi och numer medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk kommenterar den glädjande nyheten.
Vad innebär det att först som vuxen få lära sig att läsa och skriva?

– Många sfi-elever står inför den svåra uppgiften att både lära sig ett nytt språk och samtidigt läsa och skriva för första gången. Denna grupp har till stor del varit osynlig i forskning om andraspråksinlärning, eftersom forskningen främst har haft högutbildade andraspråksinlärare i fokus. I likhet med andra vuxna har de icke läs- och skrivkunniga eleverna en mängd livserfarenheter och goda kunskaper om världen. De har även stark muntlig kommunikationsförmåga på ett eller flera språk och är bra på att bearbeta meningsfull information. Kort sagt, de delar många färdigheter med läskunniga språkinlärare och skiljer sig klart från förskolebarn, säger Johanna Eriksson och fortsätter:
– Forskning om icke läskunniga andraspråksinlärare från de senaste decennierna visar att vissa färdigheter är kopplade till läs- och skrivinlärning. I undervisning av icke läskunniga kan vi inte ta dessa färdigheter för givna.Som lärare kan vi behöva vara medvetna om att mycket av vår egen implicita kunskap om, och användning av, språk inte är naturlig utan starkt påverkad av vår läskunnighet. LASLLIAM innehåller en sammanställning av tillgänglig forskning om vad det innebär att i vuxen ålder lära sig läsa och skriva på ett andraspråk. Här finns viktiga insikter både för lärare och beslutsfattare att hämta.
Hur kan LASLLIAM användas?
– LASLLIAM, med sina detaljerade skalor och deskriptorer som beskriver de färdigheter och kunskaper som utgör vår litteracitet, kan användas i flera sammanhang. På lokal nivå kan materialet exempelvis hjälpa till att kartlägga elevernas kunskaper eller utarbeta policydokument för enskilda skolor. Lärare kan dra stor nytta av LASLLIAM när de planerar och genomför undervisningen, eftersom den belyser olika aspekter av litteracitetsprocessen ur ett inlärarperspektiv.
– I LASLLIAM delas arbetet med grundläggande litteracitetsutveckling in i fyra huvudområden: teknisk litteracitet och digitala färdigheter samt kommunikativa språkaktiviteter och språkanvändningsstrategier, varav de två senare på ett övergripande plan handlar om hur vi kan använda språket för att agera i sociala sammanhang.
– Skalorna och deskriptorerna ger en tydlig bild av vilka delar som ingår i flera komplexa förmågor kopplade till litteracitets- och andraspråksutvecklig, och kan underlätta undervisningsplanering med fokus på en medveten progression mot funktionell litteracitet. Med LASSLIAM kan lärare få stöd i att identifiera olika färdigheter och vägledning i att dela upp en specifik färdighet i mindre, mer konkreta delar. Deskriptorerna kan exempelvis användas för att skapa en utvecklingsprogression för elevernas metaspråkliga medvetenhet (språk- och textmedvetenhet), förbättra deras förmåga att avkoda skriven text, eller hjälpa dem att utveckla sin förmåga att skriva egna texter.
– Det är dock viktigt att notera att skalorna och deskriptorerna inte är avsedda för summativa bedömningar eller testning, poängterar Johanna.
– En fördel jag ser med LASLLIAM är att den hjälper till att tydliggöra hur många aspekter det finns i en grundläggande litteracitet. Det är viktigt att såväl språkutbildningar som samhällskunskapskurser tar hänsyn till behoven hos de med kort eller ingen tidigare skolbakgrund och erbjuder en undervisning med förutsättningar att faktiskt nå de språk- och litteracitetskunskaper som krävs i dagens samhälle.
Distanskurs om grundläggande läs- och skrivinlärning på sfi
– Den som redan nu är nyfiken på LASLLIAM och vill lära sig mer om grundläggande litteracitetsitveckling för vuxna andraspråksinlärare är välkommen att anmäla sig till den nystartade kurs vi på NC erbjuder nästa termin. Kursen vänder sig till sfi-lärare som undervisar på studieväg 1, förtydligar Johanna. Det kommer att ingå erfarenhetsutbyten kring planering och genomförande av undervisning så möjlighet att utföra dem är en förutsättning för att tillgodgöra sig kursen. Om inte distanskursen passar kan man anlita NC för kompetensutveckling eller processtöd för att utveckla den grundläggande läs- och skrivundervisningen på sfi. Ta kontakt med oss så berättar vi mer!
Distanskurs: Grundläggande läs- och skrivinlärning på sfi
Läs en intervju med Fernanda Minuz som var med och skapade LASLLIAM
Senast uppdaterad: 29 september 2024
Sidansvarig: Nationellt centrum för svenska som andraspråk