Flera viktiga och efterlängtade förslag i utredning om grundläggande svenska som andraspråk

En ny kursplan för nybörjare i svenska språket, tydligare målgrupp för ämnet svenska som andraspråk samt framtagande av ett nationellt kartläggningsmaterial för behovsbedömning. Det är några av de förslag som lades fram i utredningen “På språklig grund” som presenterades den 31 januari 2025. Här kommenterar vi förslagens möjligheter och måsten.

Vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) välkomnar förslagen och ser mycket positivt på att Skolverket får i uppdrag att utveckla och stärka ämnet svenska som andraspråk (sva). I tillägg till utredningens förslag vill vi betona vikten av ytterligare åtgärder som måste till för att de förändringar som föreslås ska ge effekt. Stödet till skolor gällande svenska som andraspråk behöver stärkas och det behövs en rejäl satsning på att utbilda fler lärare i ämnet svenska som andraspråk i grundskolan.

 

Grundläggande svenska som andraspråk

Utredningen föreslår en ny kursplan i svenska som andraspråk som ska riktas till nybörjare i svenska språket. Kursplanen ska benämnas grundläggande svenska som andraspråk, och ska tillsammans med den befintliga kursplanen ingå i ämnet svenska som andraspråk. Grundläggande svenska som andraspråk ska kunna läsas i max två år. Elever som läser denna kursplan ska ges omdömen istället för betyg och de ska inte genomföra nationella prov under den tid de läser grundläggande svenska som andraspråk.

Två kursplaner i ämnet svenska som andraspråk

Utredningen motiverar förslaget med två separata kursplaner inom ämnet med att det ger ökad tydlighet för såväl lärare som rektorer och elever. NC instämmer i att det kan bidra till ökad tydlighet samt att två kursplaner kan underlätta vid dokumentation gällande till exempel beslut och omdömen. NC vill dock peka på att två kursplaner också innebär utmaningar. Exempelvis löser två separata kursplaner inte de organisatoriska utmaningar som idag råder i grundskolan när det gäller undervisning i svenska som andraspråk och den heterogena elevgruppens behov. NC vill också betona vikten av att övergången mellan grundläggande svenska som andraspråk och svenska som andraspråk blir sömlös, och att de två kursplanerna i svenska som andraspråk hänger tydligt samman.

Utmaningar med en kursplan för alla åldrar

I betänkandet föreslås också att kursplanen i grundläggande svenska som andraspråk ska omfatta alla elever som är nybörjare i svenska språket oavsett ålder. Vi på NC menar att det finns en rad fallgropar med att utforma en kursplan som ska fungera för en mycket heterogen elevgrupp. Även om kursplanen är tänkt att vända sig till elever som alla är nybörjare i svenska språket är elevgruppen inte homogen.

Förutsättningar och behov kan se mycket olika ut beroende på ålder, tidigare erfarenhet av skolgång och litteracitet.  Den nya kursplanens innehåll behöver utformas på vetenskaplig grund som rör andraspråksutveckling i olika åldrar och ta hänsyn till andra individuella faktorer såsom tidigare skolbakgrund och inte minst elevernas läs- och skrivförmåga på andra språk. Vi på NC menar att möjligheter och begränsningar att utforma en åldersoberoende kursplan noga behöver diskuteras av Skolverket.

 

Tydligare målgrupp för sva-ämnet: elever som har behov av andraspråksdidaktik

Utredningen föreslår en förändring i skolförordningen för att förtydliga målgruppen för ämnet svenska som andraspråk, och således vilka elever som har rätt att få undervisning i sva-ämnet i stället för i svenska. I den formulering som föreslås står att ämnet svenska som andraspråk ska anordnas för:

  1. elever som har behov av andraspråksdidaktik på grund av att de befinner sig i andraspråksutveckling i svenska, och
  2. elever som har svenska som modersmål, har vistats en längre tid utomlands och har behov av andraspråksdidaktik.

NC välkomnar den nya formuleringen då vi menar att den tydligare ramar in målgruppen. Vi menar också att den tydligare synliggör relationen mellan de behov som en elev med ett andraspråk i utveckling kan ha och den kvalitativa undervisning av utbildade lärare som eleven behöver och har rätt till. 

 

Ett obligatoriskt nationellt kartläggningsmaterial

Ett annat förslag är att Skolverket ska få i uppdrag att ta fram ett nationellt obligatoriskt kartläggningsmaterial som ska användas inför beslut om vilket svenskämne (svenska eller svenska som andraspråk), samt vilken av kursplanerna i svenska som andraspråk som en elev i grundskolan ska läsa. Det är ett efterlängtat  stöd och NC välkomnar förslaget. Ett sådant material kommer att ge en mer träffsäker och likvärdig behovsbedömning och fylla en viktig funktion för eleven. Det kommer också att kunna ge ett tydligare stöd för rektorer att planera och organisera för en undervisning som möter elevers olika behov. 

För gymnasiet ska det fortsatt vara upp till eleven att välja att läsa svenska som andraspråk och NC välkomnar utredningens förslag om ett informationsmaterial som huvudmännen kan använda för att vägleda elever inom gymnasieskolan i valet av svenskämne.

Viktigt att också följa progressionen i elevernas andraspråksutveckling

NC vill i samband med detta  betona vikten av att lärare och skolor också ges stöd för att följa elevers progression i andraspråksutvecklingen. Det är avgörande att det kartläggningsmaterial för behovsbedömning som tas fram relaterar till en kontinuerlig bedömning av elevers andraspråksutveckling över tid. Precis som utredningen pekar på behöver bedömningar ske återkommande. Vi vill betona att professionella bedömningar också är avgörande för att rektor ska kunna följa upp undervisningen och för att ämnet svenska som andraspråk ska få en naturlig plats i skolors och huvudmäns systematiska kvalitetsarbete. 

 

Höjda behörighetskrav för sva-lärare men förslag som rör grundlärarprogrammet saknas

Utredningen lägger ett förslag gällande en höjning av behörighetskraven för att undervisa i svenska som andraspråk så att de motsvarar kraven för att undervisa i svenska. Det är ett efterlängtat och högst rimligt krav. I betänkandet saknar dock NC förslag som gäller grundlärarutbildningen. Svenska som andraspråk är det ämne i grundskolan som har lägst andel behöriga lärare. Särskilt på låg- och mellanstadiet finns ett stort underskott på behöriga lärare. Att lärare i dessa årskurser många gånger saknar kunskap om andraspråksutveckling och andraspråksdidaktik har fått allvarliga konsekvenser för undervisningens kvalitet.

Vi menar att ämnet svenska som andraspråk behöver ingå i grundlärarprogrammet. Om utredningens förslag ska få effekt räcker det inte att grundlärarprogrammet erbjuder svenska som andraspråk som frivillig, valbar kurs. De förslag som nu finns har stor potential att stärka ämnet men för att de ska  få avsedd effekt krävs behöriga lärare i svenska som andraspråk för att genomföra behovsbedömningar, undervisa i grundläggande svenska som andraspråk och svenska som andraspråk och för att följa elevers språkutveckling på svenska. 

 

Avgörande med rätt stöd, bättre förutsättningar och fler utbildade sva-lärare

Förslagen som lagts är viktiga. Vi tror att de, om de genomförs, kan göra stor skillnad om rätt förutsättningar ges. Utan förutsättningar ser NC att risken är överhängande att en ensam lärare tvingas undervisa efter tre kursplaner samtidigt i sitt klassrum. 

NC vill särskilt betona vikten av:

  • förbättrade förutsättningar för huvudmän och rektorer att organisera för kvalitativ och ändamålsenlig undervisning i svenska som andraspråk.
  • stärkta möjligheter för huvudmän att erbjuda kompetensutveckling och fortbildning i svenska som andraspråk. 
  • att ämnet svenska som andraspråk behöver ingå i grundlärarprogrammet.
 

Läs utredningen

På regeringens webb kan du läsa utredningen i sin helhet och ta del av alla förslag som lagts fram. Vi har här enbart kommenterat ett urval.

På språklig grund (SOU 2025:9)

På denna sida

mainArticlePageLayout

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}