Svenska som andraspråk i Gy25 – stöd för implementering
Här finns stöd till gymnasielärare och skolledare som vill dyka ned i ämnet svenska som andraspråk i Gy25. Ni hittar kommenterade jämförelser dels mellan sva i Gy11, GySär13 och Gy25 och dels med svenskämnet i Gy25 tillsammans. Det finns också ämnesspecifika diskussionsfrågor och tips på material för kompetensutveckling.

Bekanta er först med Gy25 och ämnesbetygsreformen
Innan ni zoomar in på nyheter och förändringar i ämnet svenska som andraspråk, liksom likheter och skillnader med svenskämnet bör ni vara bekanta med vad förändringarna med ämnesbetyg betyder i stort, samt hur de nya ämnesplanerna med olika nivåer fungerar. Det finns mycket information om detta på Skolverkets webb.
Vi rekommenderar också att ni läser ämnesplanen i svenska som andraspråk med pennan i hand för att anteckna sådant som ni själva ser och på olika sätt reagerar på, innan ni låter er styras av våra kommentarer och förslag till diskussionsfrågor.
Det kan också vara bra att läsa Skolverkets förtydligande ämneskommentarer.
Ämnesplanen för svenska som andraspråk
Ämneskommentarer i svenska som andraspråk
Nyheter och förändringar i det centrala innehållet i sva
Några skillnader i det centrala innehållet i svenska som andraspråk i Gy25 jämfört med i Gy11 är bland annat:
- Skönlitteratur och skönlitterär läsning lyfts fram mer och det centrala innehållet kring skönlitteratur blir mer detaljerat.
- Kreativt skrivande är ett nytt begrepp som återfinns på nivå 1 och 2.
- Olika typer av strategier för språkinlärning och språkanvändning är mer framskrivna.
- Andraspråksutveckling är ett nytillkommet begrepp och ämnesplanen talar till exempel om språkinlärarstrategier för andraspråksutveckling.
- Begreppet modersmål är ersatt av ”andra språk eleven kan”.
Jämförelse mellan Gy11 och Gy25
NC har gjort en jämförelse mellan det centrala innehållet i Gy11 och Gy25. Vi har kommenterat jämförelsen, framför allt med fokus på vad som skiljer sig åt mellan kursplanen och ämnesplanen. För att underlätta läsningen har vi gjort egna indelningar i stycken samt flyttat om något i ordningen i de båda dokumenten. Formuleringarna är naturligtvis oförändrade, men vi vill uppmana er att utgå ifrån dokumenten publicerade av Skolverket i er undervisning. Dokumenten är enbart tänkta som stöd i att göra jämförelser.
NC jämför sva kurs 1 (Gy11) med sva nivå 1 (Gy25) (172 Kb)
NC jämför sva kurs 2 (Gy11) med sva nivå 2 (Gy25) (208 Kb)
NC jämför sva kurs 3 (Gy11) med sva nivå 3 (Gy25) (177 Kb)
Jämförelse mellan Gysär13 och Gyan25
Några nyheter i det centrala innehållet för sva i Gyan25 jämfört med i GySär13 är:
- reflektion över den egna språkinlärningen med tonvikt på att utveckla och använda strategier för att stärka andraspråksutveckling
- flerspråkighetens betydelse för individ och samhälle
- uttal och uttalets betydelse för en ändamålsenlig kommunikation.
NC har gjort en jämförelse mellan centrala innehållet i svenska som andraspråk i GySär13 och Gyan25. Vi har kommenterat jämförelsen med fokus på vad som skiljer sig mellan nuvarande kursplan och kommande ämnesplan. För att underlätta läsningen har vi gjort egna indelningar i stycken samt flyttat om något i ordningen i dokumenten. Formuleringarna är naturligtvis oförändrade, men vi vill uppmana er att utgå ifrån dokumenten publicerade av Skolverket i er undervisning. Dokumenten är enbart tänkta som stöd i att göra jämförelser.
Diskutera nyheter och förändringar i det centrala innehållet
Här finns förslag på diskussionsfrågor kring några aspekter av ämnesplanen i svenska som andraspråk. Lyft gärna även andra aspekter som är viktiga för er och för en samsyn inom och mellan nivåerna i sva. Ni kan också välja att anlägga ett kontrastivt perspektiv till svenskämnet. Läs i så fall jämförelsen mellan svenskämnena nedan innan ni går vidare i diskussionerna. Ta stöd i ämnesplanen, ämneskommentaren och jämförelserna i diskussionen.
Skönlitteratur
Undervisningen i ämnet svenska som andraspråk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om skönlitteratur och förmåga att läsa och analysera skönlitteratur.
- Vilka skrivningar ser ni i ämnesplanen som relaterar till skönlitteratur? Markera dem.
- Försök sammanfatta kärnan i det som berör skönlitteratur för nivå 1–3. Vilka kunskaper och färdigheter ska eleverna ha efter de olika nivåerna? Konkretisera gärna med exempel på hur det skulle kunna se ut i undervisningen.
- Hur ser ni på progressionen för skönlitterär läsning och analys samt kunskap om skönlitteratur? Hur kan undervisningen på de olika nivåerna byggas upp successivt? Ge gärna konkreta förslag på texter, analysuppgifter samt faktakunskap om valda epoker. Ni kan också inspireras av de läslistor som Skolverket publicerat för gymnasiet.
- Diskutera hur innehållet på de olika nivåerna relaterar till betygskriterierna, i synnerhet dessa:
- ”Eleven redogör utförligt och nyanserat för huvuddragen i litterära epoker och för välutvecklade resonemang om samband mellan litterära verk och de sammanhang de tillkommit i.”
- ”Eleven läser skönlitteratur och visar mycket god läsförståelse. Eleven gör utvecklade och nyanserade analyser av olika typer av skönlitteratur.”
- Skönlitteratur är ett område där ämnet svenska som andraspråk har närmat sig svenskämnets centrala innehåll – samtidigt är det viktigt att all undervisning i svenska som andraspråk utgår ifrån ett andraspråksperspektiv. Hur kan ett andraspråksperspektiv gällande kunskaper om skönlitteratur och förmåga att läsa och analysera skönlitteratur se ut? Hur skiljer sig undervisning kring skönlitteratur åt mellan de två, olika, svenskämnena?
Kreativt skrivande
Ett nytt begrepp i Gy25 är kreativt skrivande. Det finns som centralt innehåll i nivå 1 och nivå 2.
- Vad kan kreativt skrivande innebära?
- Hur kan progressionen se ut mellan nivå 1 och nivå 2?
- Hur relaterar kreativt skrivande på de olika nivåerna till betygskriterierna?
- Hur kan undervisning om kreativt skrivande se ut? Kan det ske i samband med läsning av skönlitteratur? Vad är då viktigt att tänka på ur ett andraspråksperspektiv?
Strategier för språkinlärning och språkanvändning
I Gy25 har undervisning om och elevernas användning av olika typer av strategier blivit mer framskrivna. Särskilt viktigt är att eleverna utvecklar strategier som främjar den egna, flerspråkiga, språkutvecklingen.
- Vilka skrivningar finns i ämnesplanen som relaterar till olika typer av strategier? Markera dem.
- Försök gruppera och beskriva vilka olika typer av strategier som ingår i undervisningen i svenska som andraspråk. Vad kan de olika strategierna innebära konkret?
- Vilka strategier berör undervisningen på de olika nivåerna? Kan man tala om en progression i undervisningen för strategier? Hur skulle den i sådana fall kunna se ut?
- Strategier är inget som bedöms explicit i betygskriterierna, samtidigt kan de sägas ha en indirekt betydelse. Hur ser ni på summativ och formativ bedömning i relation till olika typer av strategier? Hur synliggörs strategier i samband med annat innehåll i ämnet?
Om ni vill lära er mer om strategier för språkinlärning och språkanvändning kan vi rekommendera vår kollega Aina Bigestans filmer om språkinlärningsstrategier.
Flerspråkighet som resurs
I syftestexten står att elevernas flerspråkighet ska användas som en resurs i undervisningen. Det anges också att eleverna, med utgångspunkt i sina språkliga erfarenheter, och genom att jämföra det svenska språket med andra språk som eleven kan, ska ges möjlighet att utveckla förståelse av språkets funktion för kommunikation, tänkande och lärande. Ett centralt innehåll på nivå 1 är den egna flerspråkigheten och hur den kan främjas och utvecklas. På nivå 2 breddas detta och flerspråkighet och dess betydelse för både individ och samhälle tas upp, liksom faktorer som främjar utveckling av flerspråkighet.
- Hur kan elevernas flerspråkighet användas som resurs på olika sätt och i undervisningen, både generellt och i relation till olika delar i det centrala innehållet? Diskutera gärna både möjligheter och eventuella hinder samt förslag på dessa skulle kunna hanteras.
Skillnader och likheter mellan svenskämnena
Svenska och svenska som andraspråk har alltid varit två olika men likvärdiga ämnen. I Gy25 har det centrala innehållet i ämnena blivit mer lika varandra jämfört med i Gy11, men avgörande skillnader kvarstår. I syftestexten till ämnet svenska som andraspråk betonas att ”Undervisningen ska utgå från ett andraspråksperspektiv och möta de behov som är förknippade med andraspråksutveckling”. Förutom denna skillnad, som ska genomsyra all undervisning i svenska som andraspråk finns det skillnader i det centrala innehållet, liksom en skrivning i betygskriterna om att ”Elevens språk kan innehålla andraspråksdrag i en utsträckning som inte hindrar den muntliga och skriftliga kommunikationen”.
Vi har ställt de olika delarna i ämnesplanerna i svenska och svenska som andraspråk i Gy25 bredvid varandra och kommenterat likheter och skillnader:
NC jämför syfte och betygskriterier för sve och sva i Gy25 (191 Kb)
NC jämför sve och sva i Gy25 nivå 1 (144 Kb)
NC jämför sve och sva i Gy25 nivå 2 (159 Kb)
NC jämför sve och sva i Gy25 nivå 3 (121 Kb)
Anpassad gymnasieskola
De anpassade ämnesplanerna i Gyan25 för svenska och svenska som andraspråk är mycket lika. Syftesbeskrivningarna är desamma i de båda svenskämnena förutom att svenska som andraspråk har skrivningen ”Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla ett rikt och funktionellt andraspråk samt bidra till att eleverna utvecklar medvetenhet om vilka strategier som främjar andraspråksutveckling”.
Betygskriterierna är desamma eftersom de båda svenskämnena är likvärdiga ämnen. En skrivning skiljer svenska som andraspråk från svenska: ”Elevens språk kan innehålla andraspråksdrag i en utsträckning som inte hindrar den muntliga och skriftliga kommunikationen”. Skrivningen finns på alla betygssteg i både nivå 1 och nivå 2.
Det centrala innehållet i svenska och svenska som andraspråk skiljer sig enbart vad gäller två innehåll, strategier för att lära och använda svenska som andraspråk samt uttal och om uttalets betydelse. Dessa två är återkommande på båda nivåerna.
Diskussionsfrågor för att jämföra svenskämnena
Frågorna nedan är förslag. Gör gärna ett urval utifrån tid och intresse. Komplettera med egna frågeställningar från genomläsningen av ämnesplanen och ämneskommentarerna.
Skillnader och likheter i det centrala innehållet
Svenska och svenska som andraspråk har många likheter i det centrala innehållet, men också viktiga skillnader. I ämnet svenska finns det till exempel ett bredare och mer detaljerat innehåll kring skönlitteratur. Istället behöver eleverna som läser svenska som andraspråk mer tid till sin andraspråksutveckling, till exempel genom mer utrymme till muntliga samtal och till att utveckla bas och utbyggnad i ordförrådet.
- Vilket ämnesinnehåll ser ni som unikt för respektive svenskämne? Går det att tillgodose dessa skillnader om undervisningen sker i gemensam grupp?
- Vilka delar av det centrala innehållet är delvis gemensamt? Hur ser likheterna ut? Vilka skillnader tillkommer i och med att undervisningen i svenska som andraspråk ska utgå ifrån ett andraspråksperspektiv?
Andraspråksperspektiv
Svenska som andraspråk har en egen skrivning i Gy25 som framhåller och tydliggör att det konsekvent skiljer sig från svenskämnet vad gäller elevgrupp och undervisning: ”Undervisningen ska utgå från ett andraspråksperspektiv och möta de behov som är förknippade med andraspråksutveckling. Begreppet andraspråksperspektiv nämns inte explicit i den anpassade ämnesplanen utan i stället talas det om andraspråksutveckling.
- Vad innebär det att undervisningen ska utgå ifrån ett andraspråksperspektiv och möta de behov som är förknippade med andraspråksutveckling? Som stöd för att besvara frågan kan ni titta på det som utmärker sva-ämnet i ämnesplanen samt det som lyfts om detta i ämneskommentarerna. Ni kan också ta stöd i kommentarmaterialet för svenska som andraspråk i grundskolan eller i vår artikel som diskuterar ett andraspråksperspektiv utifrån kommentarmaterialet.
Vad innebär ett andraspråksperspektiv?
Kommentarmaterial till kursplanen i svenska som andraspråk – grundskolan
Strategier för andraspråksutveckling
Citatet ovan från syftestexten i Gy25 fortsätter med: ”Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett rikt och funktionellt andraspråk samt strategier som främjar den egna språkutvecklingen”. Motsvarande citat i den anpassade ämnesplanen är: "Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla ett rikt och funktionellt andraspråk samt bidra till att eleverna utvecklar medvetenhet om vilka strategier som främjar andraspråksutveckling".
- Hur kan inlärarstrategier för ett andraspråk i utveckling se ut? Vilka likheter, och kanske framför allt, vilka skillnader finns mellan strategier som främjar utvecklingen av ett förstaspråk och ett andraspråk? Hur kan ni undervisa om dessa strategier?
- Strategier för att utveckla ordförrådet är centralt för att främja andraspråksutvecklingen. Hur kan dessa strategier se ut? Hur kan ni undervisa om dem?
Om ni vill lära er mer om strategier för ordinlärning kan vi rekommendera vår kollega Maria Wikstens filmer om ordinlärningsstrategier.
Kompetensutveckling för lärare i svenska som andraspråk
Nationellt centrum för svenska som andraspråk anordnar gärna kompetensutveckling kring ämnet svenska som andraspråk i Gy25. Ta kontakt med oss så skräddarsyr vi ett upplägg för din skola, din kommun eller region. Innehållet kan till exempel vara:
- Vad är nytt i ämnesplanen för svenska som andraspråk jämfört med sva i Gy11?
- Vad är likheter och skillnader mellan svenska och svenska som andraspråk?
- Skönlitteratur i svenska som andraspråk
- Strategier för språkanvändning och språkinlärning
- Hur kan vi undervisa i...? (Ett specifikt centralt innehåll)
Kontakta vår föreståndare Sofia Engman så berättar hon mer.
Senast uppdaterad: 19 maj 2025
Sidansvarig: Nationellt centrum för svenska som andraspråk