Stockholms universitet logo, länk till startsida

Över 31 000 besök till Tångbloggen under 2021!

Tångbloggen startades 2012 och drivs av professor emeritus Lena Kautsky, vid Östersjöcentrum, tillsammans med Ellen Schagerström, forskare vid DEEP, Stockholms universitet och vid Göteborgs universitet.

Foto: projekt Algforskarsommar.

Aktuella ämnen kopplade till alger, den senaste forskningen och "Månadens alg" är några av de ämnen som lockar besökare från hela världen till Tångbloggen. Under de tio åren med Tångbloggen (på engelska Baltic Sea Weed Blog) har Lena Kautsky och Ellen Schagerström bland annat samarbetat med studenter från både Konstfack och Bergs reklamskola. Även algkunskap, hur man själv kan samla in och identifiera alger, lockar. Särskilt när kunskapen följs av ett recept på lätthittade alger som påminner om tryffel i smaken!

När du är ute och promenerar på en trevlig strand och upptäcker något nytt ska du känna ”jag har någon att fråga om det här”.
Vi vill ge inspiration till att våga sig ut på tångäventyr och finns med och håller dig i handen under färden.

Säger Ellen Schagerström.

Lena Kautsky. Foto: Anna-Karin Landin.

Professor emeritus vid Östersjöcentrum Lena Kautsky, även kallad ”Tant Tång”, brinner för att skapa engagemang kring alger och havets flora. Sommaren 2021 startade hon även medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar tillsammans med Ellen Schagerström. Projektet fick stor uppmärksamhet i medier och många ville delta. Om du som privatperson missade förra sommaren, eller har en skolklass som hade velat vara med, så kommer en ny chans sommaren 2022, då projektet fortsätter!

På frågan hur det känns att Tångbloggen får så många besökare, svarar de båda forskarna:

Det är otroligt roligt! Vi är jätteglada över att kunna förmedla vår passion och vårt intresse, tillsammans med ny kunskap om vad som händer i havet till så många.

Läs hela intervjun på Institutionen för ekologi, miljö och botaniks hemsida.

Till Tångbloggen

Bidrar till forskningen

Ellen Schagerström. Foto: N/A Licence N/A.

Tångbloggen får frågor såväl från gymnasieelever som planerar sina specialarbeten, som nyfikna turister som undrar kring artbestämning. Ellen Schagerström förklarar att frågor som allmänheten ställer till forskare kan bidra till nya forskningsfrågor och forskningsframsteg.

Läs mer om Lena Kautskys forskning

Läs mer om Ellen Schagerströms forskning

Läs mer om att Tångbloggen passerar 30 000 besökare under 2021