Stockholms universitet

Bildningspodden #153 | Inflation

I små doser är det ett positivt smörjmedel för ekonomin – i stora doser är det livsfarligt. Men hur fungerar inflation? Gäster i avsnittet är Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia, och Andreas Bergh, docent i nationalekonomi, båda vid Lunds universitet.

Inflation är ett lika komplext som högaktuellt fenomen. I små doser är det ett positivt smörjmedel för ekonomin – i stora doser är det livsfarligt. Men hur fungerar inflation? Hur vet vi vilken inflationsnivå som är lagom? Är mätverktygen vi använder verkligen tillförlitliga? Fanns inflation på 1500-talet? Vilka är historiens värsta inflationskriser och vad kan vi lära av dem?

 

Gäster i studion

Gäster i avsnittet är Kerstin Enflo och Andreas Bergh. Kerstin Enflo är professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och har bland annat forskat om investeringar i infrastruktur och ekonomisk orättvisa från 1600-talet och framåt. Andreas Bergh är docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och även verksam vid Institutet för näringslivsforskning. I sin forskning är han bland annat specialiserad på välfärd, sociala normer och korruption.

Lyssna på avsnitt #153 | Inflation

 

Om Bildningspodden

Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot och bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Bildningspodden och Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna. Finns där poddar finns och på www.anekdot.se.