Stockholms universitet logo, länk till startsida

Elin Franzén i radiodokumentär om musiken andra vill att vi ska lyssna på

ERG:s doktorand i etnologi Elin Franzén medverkade nyligen i en radiodokumentär från Sveriges Radio: "Musiken du inte väljer själv".

Elin Franzén. Foto: Andreas Tilliander.
Elin Franzén. Foto: Andreas Tilliander.

P2-dokumentären av Po Tidholm handlar om musiken vi möter i offentliga miljöer och via olika streamingtjänster och som väljs åt oss av andra, människor eller algoritmer.

Elin Franzén är doktorand i etnologi med speciellt intresse för radiolyssnandets betydelser i människors liv. Den 19 november disputerar hon med avhandlingen "Radio. Vardagsliv tillsammans med ett massmedium".

Ur beskrivningen av programmet:

"Musiken finns överallt omkring dig, men det är inte du som väljer den. I butiken, hos tandläkaren och till och med i dina egna hörlurar har andra räknat ut vad som får dig att shoppa, koppla av och aldrig stänga av ljudet.

Ofta är musiken noga utvald för ett särskilt syfte. Med rätt musik ökade försäljningen av milkshakes med 15 procent på McDonalds. Klädkedjan Gant sålde 30 procent mer med en så kallad varumärkesnära musik, och kunderna stannade också längre i butiken.

Även när du lyssnar via streamingtjänster är det andra som väljer vad du ska lyssna på. I en tid av tillgänglighet och överflöd har utbudet blivit för stort och oöverblickbart. Och när vi inte längre orkar göra aktiva val har andra börjat göra det åt oss."

Mer om programmet på SR:s webbplats

Presentation av Elin Franzén