Stockholms universitet logo, länk till startsida

Elina Druker om illustratören och barnboksförfattaren Gunilla Bergström

Gunilla Bergström, skaparen av Alfons Åberg, hans vänner Molgan och Milla, och karaktärerna Bill och Bolla har gått bort. Elina Druker, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik medverkar i Studio Ett och i P1 Kultur för att prata om varför Gunilla Bergströms figurer finns i så mångas hjärtan.

Elina Druker. Professor i litteraturvetenskap vid Instititonen för kultur och estetik. Foto: Ingmarie Andersson.

En tidlös karaktär

Det är många generationer som har läst om Alfons Åberg, karaktären och böckerna som slog igenom på 70-talet, men fungerar även idag. Och att böckerna tillhör de mest lästa barnböckerna fortfarande är ganska ovanligt, säger Elina Druker i Studio Ett. Även den tidstypiska bildvärlden fungerar idag femtio år senare med våra nya medier, säger hon.

Med igenkänning och humor skapar Gunilla Bergström karaktären och bildvärlden i böckerna. Djärvt och med hög inegritet stannar hon i sin bildvärld och estetik genom decennierna, förklarar Elina Druker. Det enkla formspråket, med lekfullhet och humor gör dem tidslösa, säger hon i P1 Kultur.

Före sin tid

Gunilla Bergström är tidig med att skildra anorlunda barn eller barn med funktionshinder i böckerna om Bill och Bolla, konstaterar Elina Druker.

Vardagen och realismen kontrasteras mot fantasin och leken i Gunilla Bergströms böcker. Hennes lediga och fria formspråk och kollageteknik låter fantasin bryta igenom vardagen, säger Elina Druker i P1 Kultur. Rent estetiskt är det tydliga konturer, kroppsspråk, mimik och humor som utmärker böckerna, förklarar Druker.

Elina Druker pekar på Gunilla Bergströms betydelse för barn- och ungdomslitteraturen, att Gunilla Bergström var en av dem som utvidgade bilderbokens uttryck och barnbokens berättertekniker.

Hör Elina Druker i Studio Ett

Hör Elina Druker i P1 Kultur

Här kan du läsa mer om Elina Drukers forskning