Stockholms universitet logo, länk till startsida

"En svensk pionjär" - Recension av konstprofessor Jeff Werners nya bok

Kritvit? Kritiska vithetsperspektiv i teori och praktik (Studentlitteratur, 2021) är en fascinerande bok som alla borde läsa, skriver journalisten Dan Jönsson i en recension i Dagens Nyheter, den 22 december 2021.

Kritivit? Bokomslag, Studentlitteratur.

I sin recension i Dagens Nyheter, av boken Kritvit? Kritiska vithetsperspektiv i teori och praktik (Studentlitteratur, 2021), konstaterar Dan Jönsson att Jeff Werner, som arbetat med att introducera kritiska vithetsstudier i Sverige under tjugo års tid, är en av de svenska pionjärerna på området. Boken är en intresseväckande introduktion till fältet, som visar hur den vita svenska självbilden vuxit fram, skriver Dan Jönsson.

En bok som dristigt spänner över allt från Parthenontemplet till tv:s testbild i sina exempel på hur vitheten cementerats som ett tecken för överordning, tills den slutligen framstår så naturlig att ingen märker den.

Dan Jönsson i Dagens Nyheter, den 22 december 2021.

I boken presenterar Jeff Werner de intellektuella verktyg som krävs för att kunna greppa och analysera en verklighet där vit överordning har cementerats, står det i recensionen.

Läs hela recensionen här

Mer om boken Kritvit? Kritiska vithetsperspektiv i teori och praktik

Är du intresserad av ämnet? Ny kurs vid Institutionen för kultur och estetik: Kritiska vithetsperspektiv på nordisk kultur

Se filmen med föreläsningarna från boksläppet av Kritvit?

Filmen från seminariet vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet, den 18 augusti 2021, finns tillgänglig på Youtube:

 

 

Professor i konst­vetenskap Jeff Werner. Foto: Eva Dalin.

Mer om Jeff Werners forskning

Jeff Werner är professor i konstvetenskap. Hans forskning fokuserar på den moderna tidens visuella kultur, och dess bildkonst, film, design och arkitektur. I sin senaste bok Kritvit? Kritiska vithetsperspektiv i teori och praktik. Boken introducerar kritisk vithetsteori anpassad efter svenska förhållanden. Den prövar i ett antal konkreta tillämpningar hur vithetsperspektiv kan användas för att studera bland annat skönhetstävlingar och fototeknik, antik konst och modern design, reklamfilm och anatomiundervisning, förorter och tv-serier, bilder av kungar och gjuteriarbetare, ungdomsböcker och film.

Läs mer om Jeff Werners forskning