Stockholms universitet

Fler nyfödda fjällrävar i år än 2023

Nu finns resultaten av sommarens inventering av fjällrävar i den svenska fjällvärlden. Forskarna kan rapportera om fler fjällrävsungar 2024 än 2023.

Fjällrävsungar
Vuxen fjällräv och ungar i en av de 72 fjälllskullar som inventerats i sommar. Foto: Chris Cockerill

Sedan närmare 50 år inventeras varje sommar den svenska fjällrävsstammen för att se hur många valpkullar det blir och hur statusen för de svenska fjällrävarna är. Arbetet sker till viss del inom Svenska fjällrävsprojektet som leds från Stockholms universitet.

 

72 kullar – ett positivt steg framåt

Karta över fjällrävskullar 2024.
Karta över fjällrävskullar 2024.

I dagarna blev forskarnas sammanställning av sommarens inventering av fjällrävar i den svenska fjällvärlden klar. Efter att förra året ha redovisat låga siffror för antalet kullar med fjällrävsungar kan forskarna nu redovisa mer positiva siffror för sommaren 2024. Totalt har de tillsammans med länsstyrelserna funnit 72 kullar med fjällrävsungar i den svenska fjällvärlden. De områden som har flest kullar är Vindelfjällen/Arjeplogsfjällen (23 stycken), Borgafjäll (19) och Helagsfjällen (16).

– Även om det inte är ett toppår utan snarare ett mellanår, är det ändå ett positivt steg framåt med en stabil ökning av antalet kullar. Jämfört med tidigare mellanår ser detta ut att vara ett starkt sådant, vilket pekar på ett ännu bättre år nästa år, förutsatt att ökningen av smågnagare som vi såg i slutet av sommarsäsongen fortsätter, säger Johan Wallén vid Zoologiska institutionen och som är verksam inom projektet.
 

Johan Wallén
Johan Wallén Foto: Karin Norén

Mer lokalt hade Norrbottens län, precis som 2023, ett relativt bra år. Forskarna såg också en förväntad ökning från förra årets bottenår i Jämtlands län.
– Vi är särskilt glada över de många kullarna i Borgafjällsområdet, ett delbestånd som har mött stora utmaningar med skabbutbrott under det senaste decenniet, säger Johan Wallén.

Förutom fortsatta bevarandeåtgärder kan årets resultat delvis förklaras av en ökad mängd bytesdjur i de flesta områden.

Svenska fjällrävsprojektet

Fjällräven är en viktig del av den biologiska mångfalden. Den är fridlyst i Sverige och inom EU är den en prioriterad art som ska ges skydd. Svenska Fjällrävsprojektet är en forskningsgrupp vid Stockholms universitet som bedriver forskning om fjällrävens samspel med andra arter i ekosystemet, dess överlevnad, demografi och genetik. Följ med forskargruppen ut i fält, i mötet med den svenska fjällräven genom filmer och direktrapporter på Facebook, Instagram och X.
Läs mer om Fjällrävsprojektet 
Följ Fjällrävsprojektet på Facebook
Följ Fjällrävsprojektet på Instagram
Följ Fjällrävsprojektet på X