Stockholms universitet logo, länk till startsida

Gratis bok om yttrandefrihetens gränser

Vad får man säga och vad får man inte säga i det här landet, och inte minst – på internet? Det förklarar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, i en ny bok som har släppts med open access.

person med dolt ansikte sitter vid en laptop
Omslagsbild till boken ”Det får man inte säga i det här landet! En introduktion till yttrandefrihetens gränser, särskilt på internet” av Mårten Schultz.

Alla ska ha rätt till att yttra sig om vad som helst utan att riskera att drabbas av sanktioner, det är kärnpunkten i yttrandefriheten och en av våra grundläggande fri- och rättigheter i Sverige som ett demokratiskt land. Men samtidigt i takt med att samtalsklimatet blir allt hårdare på internet och i sociala medier, blir det allt mer relevant att ha kännedom om det juridiska regelverket kring yttrandefrihetens - minst så viktiga - gränser.

Förtal, olaga hot, sexuella ofredanden och hets mot folkgrupp är bara några exempel på inskränkningar i yttrandefriheten i svensk rätt där avvägningar mellan olika intressen måste ske. Dessa brott och många fler därtill behandlar Mårten Schultz, professor i civilrätt, i sin bok ”Det får man inte säga i det här landet! En introduktion till yttrandefrihetens gränser, särskilt på internet”.

Får omsättas fritt

Boken släpptes digitalt i april detta år genom finansiering av Stiftelsen Juridisk Fakultetslitteratur och är gratis att tillgå samt sprida vidare under förutsättning att källan anges. Det gör den förslagsvis lämpad att använda i undervisningssammanhang på högskolor och universitet.

På frågan om vem boken riktar sig till, svarar Mårten:

– Denna bok vänder sig till alla som är intresserade av yttrandefrihetens gränser, särskilt på internet. Boken tar upp saker som förtalsregeln och "uthängningar", bilder med sexuellt innehåll som sprids mot någons vilja och hets mot folkgrupp. Den vänder sig till alla som vill ha en enkel ingång i ämnet, inte bara jurister utan även lärare, journalister eller personer som intresserar sig för demokratifrågor.

LÄS: Det får man inte säga i det här landet! En introduktion till yttrandefrihetens gränser, särskilt på internet av Mårten Schultz.