Kan koldioxid bli en råvara för tillverkning av plast? Det hoppas forskaren Jiayin Yuan, som utvecklar en metod för att ersätta dagens råoljebaserade råvara med koldioxid i syfte att uppnå stora klimatvinster.
Jiayin Yuan är professor i materialkemi. Foto: Magnus Bergström/KAW
Koldioxid är en färglös gas som utgör en viktig byggsten i fotosyntesen och därmed grunden för det biologiska livet på jorden som vi känner till det. Men koldioxid är också en växthusgas där ökande halter i atmosfären bidrar till jordens uppvärmning och ett förändrat klimat.
För att minska mängden koldioxid i atmosfären planerar olika länder infångning och lagring av koldioxid. Men det ideala är inte bara att lagra insamlad koldioxid, säger Jiayin Yuan, professor i materialkemi vid Stockholms universitet.
– Det är i stället bättre att hitta bra sätt att genast förbruka och nyttja den, som träden i skogen gör när de växer.
Efter att tidigare ha undersökt möjligheten att använda koldioxid som råvara för miljövänliga bränslen, studerar han och hans forskargrupp nu om det går att omvandla koldioxid till en monomer som kan användas som en utgångsmolekyl i tillverkning av plast.
Varje år tillverkas över 380 miljoner ton plast gjord av fossil råolja i världen och förädlingen av oljeprodukter som ska ingå i plaster – liksom inte minst förbränning av plastavfall – bidrar i dag via koldioxidutsläpp till negativa klimateffekter som torka, extrema oväder och värmeböljor.
Vi designar, skapar och undersöker brett definierade funktionella polymerer och kolbaserade material, särskilt i en välstrukturerad (t.ex. kolloidal eller porös) form, via enkel kemi och bearbetning