Stockholms universitet

Hur säkert är det att dricka regnvatten?

Regnvatten kan vara förorenat med kemikalier och forskarna är fortfarande osäkra på deras effekter. I en ny artikel i The Conversation diskuterar forskare vid bland annat Stockholms universitet förekomsten av PFAS.

Photo: Pawel Opaska/Mostphotos

I artikeln skriver forskarna att i många delar av världen, inklusive Afrika, är människor beroende av regnvatten som en källa till dricksvatten, såväl som för andra hushålls- och försörjningsändamål. En av anledningarna är vattenbrist – Afrika söder om Sahara har det största antalet länder med vattenbrist i världen. Men det finns oro för hur säkert regnvatten är att dricka. Det kan vara förorenat av damm och aska från omgivningen eller av tungmetaller från takmaterial. Ett annat problem är förekomsten av högfluorerade ämnen, PFAS, en grupp av konstgjorda ämnen som ofta beskrivs som ”evighetskemikalier” eftersom de aldrig bryts ner i miljön.

De finns överallt – i luft, mark och vatten samt i vilda djur, växter och människor. De kan hittas på de högsta bergen, i de djupa haven och på båda polerna. En nyligen genomförd studie visar på den utbredda förekomsten av PFAS i regnvatten, från den tibetanska platån till Antarktis. 

Artikeln ”How safe is it to drink rainwater?” publicerades i The Conversation den 29 augusti och är skriven av forskarna Ian Cousins, Bo Sha, Jana H. Johansson och Matthew Salter, alla vid Stockholms universitet, samt av Martin Scheringer vid Swiss Federal Institute of Technology Zürich.

Läs hela artikeln i The Conversation (engelska)
https://theconversation.com/how-safe-is-it-to-drink-rainwater-159383

Läs fler artiklar i The Conversation av forskare vid Stockholms universitet: 
https://theconversation.com/institutions/stockholm-university-1019