Stockholms universitet logo, länk till startsida

Juriststudenter får pris för socialt engagemang

Stockholms stads pris för att hylla insatser för mänskliga rättigheter, Katarina Taikon-priset, har i år tilldelats Gatujuristerna - en oberoende ideell förening av studenter från juristprogrammen vid Stockholms universitet och, till viss del, Uppsala universitet. 

Bild på Gatujuristerna från prisutdelningen i Stadshuset
Pristagaren av årets Katarina Taikon-pris tillkännagavs vid en ceremoni i Stadshuset den 1 oktober 2021.

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad. Prissumman, som delas av pristagarna, är 100 000 kronor och ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

– Årets pristagare värnar och stärker mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Jag är oerhört glad över att i år dela ut priset till Gatujuristerna som är sanna människorättshjältar, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd och ordförande i Katarina Taikon-prisets jury.

Juryns motivering

”Gatujuristerna är en oberoende ideell förening bestående av juriststudenter som i mer än 15 år har hjälpt hemlösa och personer som lever i utsatthet i Stockholmsområdet.
Föreningen erbjuder gratis stöd i olika juridiska frågor som till exempel rådgivning, förhandling och överklaganden, även när det rör sig om komplicerade och långvariga ärenden. Verksamheten präglas av en stor respekt för alla människors lika värde, personintegriteten samt av en övertygelse om att kunskaper och medmänskligt engagemang kan bidra till positiva förändringar för varje person som är i behov av det.

Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Genom att uppsöka platser, som är enkla att finna för personer i olika typer av utsatthet, såsom samlings- eller övernattningsplatser, tillgängliggör föreningen ett mycket kvalificerat juridiskt stöd för människor som annars kanske inte skulle söka den hjälp de är i behov av och har rätt till.

Gatujuristerna bidrar till att stärka människor som lever i extrem utsatthet och deras arbete är av stor betydelse för att dessa personers fri- och rättigheter ska respekteras.”

Läs mer om priset och tidigare års pristagare

Läs mer om föreningen Gatujuristerna