Stockholms universitet

Kan labbodlat kaffe och kakao motverka stigande priser och miljöskador?

Företag tävlar om att utveckla laboratorieodlade alternativ till kaffe, kakao och palmolja. Detta för att minska de miljömässiga och sociala skadorna kopplade till dessa grödor samtidigt som den ökande efterfrågan tillgodoses. Ändå är lite känt om den fulla potentialen och konsekvenserna av dessa innovationer, enligt en ny studie i Nature Food.

Kaffekopp
Utbudet av traditionellt producerat kaffe kommer att minska med upp till 50 procent fram till 2050, samtidigt som den globala efterfrågan förväntas fördubblas. Foto: Canva

Under det senaste året har priserna på kaffe och kakao skjutit i höjden på grund av extremt väder som drivs av klimatförändringarna, vilket har lett till lägre avkastning. Den traditionella produktionen av dessa grödor plågas också av avskogning och oetiska arbetsmetoder, inklusive barnarbete. Samtidigt fortsätter den globala efterfrågan att stiga.

– Uppskattningar visar till exempel att utbudet av traditionellt producerat kaffe kommer att minska med upp till 50 procent fram till 2050, samtidigt som den globala efterfrågan förväntas fördubblas. Det lämnar ett stort tomrum, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand vid Stockholm Resilience Centre (SRC) på Stockholms universitet, och medförfattare till en ny vetenskaplig artikel som publicerats i tidskriften Nature Food.

 

Labbodling skulle kunna möta behoven

För att möta dessa behov finns det företag som arbetar med det som kallas cellulärt jordbruk – där de med hjälp av tekniker som cellodling och precisionsjäsning tar fram produkter som labbodlat kött och mejeriprodukter. Dessa labbodlade eller precisionsfermenterade produkter är utformade för att efterlikna smaken och funktionen hos sina traditionella motsvarigheter; det handlar inte om att ersätta dem helt utan att hjälpa till att möta den växande efterfrågan när den traditionella produktionen kämpar.

Förespråkarna lyfter fram flera fördelar: mindre användning av mark, vatten och bekämpningsmedel, minskad miljöpåverkan och lägre sårbarhet för klimatförändringar – utan att frågor om mänskliga rättigheter behöver diskuteras.

 

Förstå både fördelar och risker

Forskarna vid SRC pekar dock på en betydande forskningslucka när det gäller att förstå potentialen och konsekvenserna av dessa nya grödor. Artikeln i Nature Food efterlyser en mer fokuserad studie av dessa alternativ.
 

Anne Charlotte Bunge
Anne Charlotte Bunge

– Dessa labbodlade livsmedel kan spela en nyckelroll i övergången till mer hållbara och motståndskraftiga livsmedelssystem, men vi behöver mer data för att fullt ut förstå deras inverkan, säger Anne Charlotte Bunge.

Att lyfta fram dessa alternativ skulle kunna bredda kunskapsbasen och öka vår förståelse för både fördelarna och riskerna, enligt artikeln.
– Vi argumenterar för att dessa framväxande alternativ förtjänar en plats på forskningsagendan. Det kan också ytterligare öka fokus på de miljömässiga och socioekonomiska effekterna av traditionell kaffe-, kakao- och palmoljeproduktion, säger Anne Charlotte Bunge.

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "Globala kategorier Nyheter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.forskning_nyheter",
          "name": "Forskning",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.om_oss_nyheter",
          "name": "Om universitetet",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Tema (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.examen",
          "name": "Klimat och miljö",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Themes (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}