Stockholms universitet

Konsten möter forskning vid Future Island

Konstprojektet Future Island håller på att byggas vid campusområdet Albano och är tänkt att gestalta klimatförändringar. Arbetet beräknas vara klart 2023. Lotta Mossum, curator vid Statens konstråd och Sara Cousins, professor i naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi, är två personer som haft nyckelroller i projektet.

Uppbyggnad av konstverket Future Island vid Albano
Konstverket Future Island utformas som en ö med stenar, vatten och olika växter. Det håller på att färdigställas vid campusområdet Albano. Foto: Ricard Estay/Statens konstråd

Future Island är ett levande konstverk som håller på att ta form vid campusområdet Albano. Projektet består av en ö som konstgruppen OOZE Architects, bestående av Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg och Marjetica Potrč, skapar. Ön är tänkt att utvecklas med årstiderna och gestalta hur naturen påverkas av klimatförändringarna. 

– Genom att vara i konstant förändring ställer konstverket kontinuerligt frågor om klimatförändringarnas påverkan. Future Island visar på så sätt på global uppvärmning istället för att vara ett konstverk som representerar fenomenet. De som ser konstverket ska få inspiration till att utforska och reflektera kring hur vi människor vill leva i samklang med naturen, som vi är en del av. Det blir en holistisk upplevelse med vatten, sten, växtlighet och insekter, säger Lotta Mossum, projektledare för projektet och curator vid Statens konstråd. 

 

Varm och kall zon

Ö-landskapet, som är byggt i sten, är 325 kvm och uppdelat i två zoner, en varm zon i norr och en kall zon i söder. Det ligger i ett stråk mellan Roslagsvägen och byggnaderna i Albano. Landskapet i den varma zonen värms upp med förnybar energi, genom en luftvärmepump och solceller, till 5 grader varmare än omgivningen. Förhoppningen är att skapa en miljö som på ett ungefär ska motsvara nuvarande förutsägelser om global uppvärmning. Sensorer kommer att registrera de förändringar som händer på de båda ö-halvorna. Den data som samlas in kommer synliggöras på en projektsida hos Vetenskapens Hus.

Lotta Mossum, Statens konstråd. Foto: Gouwei Yang (bilden är beskuren)

– Detta öppnar upp för ett fler grupper kan tillgodogöra sig både konsten och forskningen. Future Island blir en sinnlig upplevelse för alla de som rör sig i området.

Konstverket är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Statens konstråd, Akademiska Hus, Svenska Bostäder, KTH och Vetenskapens Hus. Det är något som gjort att Future Island har fått komma in tidigt i planeringen av Albano och det har funnits stor möjlighet att integrera det i den övriga parken. 

– Med sitt fria, organiska och monumentala formspråk bidrar konstverket med ett dynamiskt uttryck i campusparken. På så sätt anspelar det till traditionen Den romantiska parken och kopplingen till Hagaparken. 

Vad har konsten för plats vid ett universitet? 

– Det är viktigt att människor får möta konst i alla slags offentliga miljöer och i sin vardag, inte minst i universitetsmiljöer. I dessa offentliga miljöer krävs inga förkunskaper, inga kostnader i form av inträdesavgifter på museer, gallerier och liknande utan i det offentliga rummet blir konsten allas egendom, säger Lotta Mossum. 

Future Island ligger i ett stråk mellan Roslagsvägen och byggnaderna i Albano. Foto: Ricard Estay/Statens konstråd
 

Koppling till klimatforskning

Konstnärerna i projektet har varit i kontakt med forskare knutna till Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet som givit projektet en anknytning till den forskning som finns vid universitetet. En av de personer som konstnärerna har haft samarbete med är Sara Cousins, professor i naturgeografi och prefekt vid Institutionen för naturgeografi.

Sara Cousins. Foto: Niklas Björling

– Min roll är att ha pratat om vad som skulle vara intressant att illustrera från den forskning som bedrivs vid Stockholms universitet, det är syftet med projektet utöver konstaspekten. Vi forskar om klimatförändringar och hur det påverkar vegetationen så det var en utgångspunkt när vi diskuterade utformningen, säger Sara Cousins.

 

Frön har spritts över ön

Sara Cousins forskar själv på gräsmarker och har samlat in frön från gräsmarker i skärgården som hon sedan slumpvis spridit ut över hela ön. Andra forskare från Stockholms universitet har också varit där och planterat ut ekollon och lavar. Tanken bakom detta är att se om det blir några skillnader över tid på den varma kontra svala sidan. 

– Vissa växter kanske blir större på den varma sidan och vissa växter kanske inte trivs. Förhoppningsvis kan man se skillnader, men det är inte säkert och det kan ta tid. Vi kanske kommer att få göra omplanteringar flera gånger. Ser vi inga skillnader är det intressant också. 

Hur har det varit att vara delaktig i ett konstprojekt? 

– Först var jag skeptisk, men nu när jag är med känns det väldigt roligt. Det var kul att få prata med konstnärerna som kanske hade lite vilda idéer och få förklara för dem vad som fungerar och inte. Det fanns ett väldigt gehör för våra idéer. Att få visa forskningen konkret på campus tycker jag är jättekul och något jag gärna ser mer av. Det är ett annat sätt att kommunicera forskning på. 

Future Island håller på att färdigställas och i nuläget saknas bara vattnet och luftvärmepumpen. Arbetet beräknas vara klart innan sommaren 2023 med invigning i september 2023.  

– Jag kommer personligen gå dit och se om sådden fungerar eller om det bara blir brännässlor överallt. Jag tycker att alla intresserade medarbetare ska ta sin hälsotimme och gå förbi och kolla till projektet lite då och då, säger Sara Cousins.

Mer läsning om Future Island på Statens konstråd.
 

Text: Maryam Khan Oidermaa