Stockholms universitet

Lär dig mer om hieroglyfer

I år är det 200 år sedan som de egyptiska hieroglyferna dechiffrerades av Jean-François Champollion. Se film där egyptologen Åke Engsheden förklarar hur hieroglyfer fungerar. Vill du lära dig mer om forntida Egypten erbjuder vi en kurs till våren.

 

 

År 1822 lyckades fransmannen Jean-François Champollion knäcka koden för att kunna tyda de egyptiska hieroglyferna och genombrottet ledde till att förståelsen för och kunskapen om de gamla egyptierna ökade enormt.

En del i att hieroglyfernas hemlighet kunde avslöjas, var att den så kallade Rosettestenen hittades i slutet av 1700-talet. Den drygt en meter höga, släta stenen hade inskriptioner på tre olika språk; klassisk grekiska, egyptiska hieroglyfer samt demotiska som är en utveckling av hieroglyferna, fast med tecken som inte föreställer något. Eftersom man kunde läsa den grekiska texten kunde man göra jämförelser mellan de olika tecknen på stenen, och det ledde till att koden för att läsa hieroglyfer till slut kunde knäckas år 1822.

Dechiffreringen av hieroglyferna har fått stor betydelse för vår förståelse av det faraoniska Egypten. Tidigare var den enda kunskap man hade grundad på vad Bibeln berättar och vad grekiska författare skrivit, så att kunna läsa de gamla egyptiernas texter och att lära känna dem så att säga inifrån med deras egna ord. Texterna visade sig vara inte bara rena historiska dokument utan också litterära texter, inklusive kärleksdiktning, och självklart mängder av religiösa texter, skrivna ofta i syfte att få den döde att återuppstå på rätt sätt.

 

Läs kurs om Egypten och hieroglyfer

Vill du lära dig mer om det forntida Egypten och hieroglyfer ger Stockholms universitet vårterminen 2023 den fristående kvällskursen Egyptiska hieroglyferom 7,5 högskolepoäng. Läs mer om kursen och sök senast 17 oktober.

 

 

Se utställning om Jean-Francois Champollion

200-årsminnet av Jean-Francois Champollion genombrott i tolkningen av hieroglyferna uppmärksammas just nu med en utställning på Uppsala universitetsbibliotek, initierad av Åke Engsheden. Utställningen pågår till och med 31 augusti 2023. Läs mer