Krig, hög barnadödlighet och dödlighet i barnsäng. På 1600-talet var döden ständigt närvarande, på ett annat sätt än idag. Det fanns inga vacciner, man kunde dö av en öroninflammation, eller av ett sår. I likpredikningarna kunde människor hitta tröst i sorgen och inför den egna döden.
Bokskåp i Skoklosters slottsbibliotek. Foto: Helena Bonnevier, Skoklosters slott/SHM
Susanne Tienken. Foto: Maria Wijma.
Likpredikningar är en av få möjligheter att ta del av kvinnors liv på 1600-talet. Annars samlade man inte fakta, korrespondens och föremål efter kvinnor på samma sätt som efter män. Men kvinnors liv och gärningar, både i det stora och i det lilla, beskrivs i likpredikningarna, förklarar Susanne Tienken, docent i tyska vid Stockholms universitet.
– Likpredikningar är vansinnigt intressanta därför att vi kommer människor så otroligt in på livet genom att höra mer om deras död, säger hon.
Hela tiden i hela världen
Susanne Tienken leder forskningsinfrastrukturprojektet ”Från bokskåpet till skärmen. Digitalisering av likpredikningarna i Skoklosters slottsbibliotek”. För att få besöka slottet och studera samlingarna måste man ha med sig en intendent, som plockar fram materialet. På vinterhalvåret kan man inte forska där alls, det är kallt, ont om ljuskällor och man får inte röra böcker och papper som blir sköra i kylan.
Susanne Tienken, docent i tyska, leder projektet ”Från bokskåpet till skärmen. Digitalisering av likpredikningarna i Skoklosters slottsbibliotek”. Foto: Maria Wijma, Skoklosters slott
I projektet transkriberas alla likpredikningar i Skoklosters samlingar, så att de blir digitalt tillgängliga. Forskare och intresserad allmänhet kommer att kunna se hur böckerna ser ut, men också söka på texterna. Man kommer att kunna söka på personer, platser och händelser och med hjälp av Wikidata se kopplingar över hela världen.
– Målet med vårt projekt är att tillgängliggöra den här fantastiska samlingen med likpredikningar och på det sättet bidra till en Open Access som inte funnits innan, säger Susanne Tienken.