Stockholms universitet

Marinarkeologer utforskar vraket av Gribshunden

Marinarkeologer dokumenterar nu överbyggnaden på vraket av Gripen (även känd som Gribshunden), Kung Hans flaggskepp som sjönk i Blekinge skärgård 1495. Fältarbetet ingår i forskning om dåtidens krigsfartyg som maritima stridsplatser.

Marinarkeologer vid Stockholms universitet och Södertörns högskola genomför i början av maj en dykundersökning på det världsberömda danska flaggskeppet Gripen (eller Gribshunden) vid Stora Ekön i Blekinge skärgård. Flaggskeppet (av skeppstypen ’karrack’) sjönk tillsammans med ett hundratal tyska legosoldater efter en katastrofal eldsvåda ombord under en diplomatisk resa till Kalmar i 1495. Även om det 528 år gamla vraket delvis är sönderfallet är vrakdelarna på botten mycket välbevarade. Här finns även timmer som förmodas ha tillhört skeppets överbyggnad, inklusive delar från kastellen, vilka fungerat som upphöjda stridsplattformer på skeppet. Dessa undersöks nu i detalj för att kunna återskapa skeppets överbyggnad.

 

Studie av vapenteknologi och överbyggnad på krigsfartyg

Södertörn högskola har tillsammans med olika samarbetspartners bedrivit undersökningar på Gripen/Gribshunden sedan 2013. Det nya fältarbetet sker i anslutning till Rolf Warmings pågående avhandlingsprojekt vid Centrum för maritima studier och Stockholms universitet. I studien ”Soldiers at Sea”, undersöker Rolf Warming vapenteknologi och överbyggnaden på krigsfartyg under perioden 1450–1650 e.Kr.

– En sakkunnig analys av dessa skepp som maritima stridsplatser och militära maktinstrument är viktig för att även förstå andra aspekter av dessa fartygs roll och betydelse för sin samtid, och därmed komma bort från förenklade schablonbilder av örlogsskepp och deras roll, säger Rolf Warming.

Dokumentationen utförs med hjälp av undervattenskameror och fotogrammetrisk 3D-teknik. Detta sker i samarbete med ett internationellt team av specialister från HMS Victory Museum, University of Southampton och University of Connecticut som deltar i projektet. Arbetet följs även av ett dokumentärfilmteam från tyska Spiegel TV.
Fältinsatsen genomförs med stöd från stiftelsen Voice of the Ocean.

Läs om Rolf Warmings forskning

Läs om Centrum för maritima studier (Cemas), ett samarbete mellan Stockholms universitet och Statens maritima och transporthistoriska museer.