Martin Jakobsson är ny vicerektor för det Naturvetenskapliga området
Martin Jakobssons stora passion för surfing och havet ledde till att han började studera maringeologi och geofysik. Nu tillträder han som vicerektor för det Naturvetenskapliga området.
När Martin Jakobsson avslutade sina gymnasiestudier var det surfing som lockade mest av allt. Jobb i byggbranschen och på konserter varvades med resor till olika platser i världen för att surfa, men efter några år började han fundera på vad han skulle göra härnäst.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville göra, men via min pappa, som är konstnär, kom jag i kontakt med polarforskning. Han började intressera sig för polarforskning efter en resa till Grönland som vi gjorde tillsammans 1982 och några år senare deltog han som konstnär i expedition till Antarktis. Jag följde med honom på forskarledda föredrag om polartrakter och blev allt mer intresserad. Det var så jag kom in på det här med marin geologi och geofysik.
Passionen för havet ledde till en akademisk karriär
Vid Stockholms universitet läste Martin alla kurser som han kunde hitta som handlade om hav, havsbottnar och polara landskap. Han fastnade snabbt för allting som hade med mätningar att göra. När hans handledare föreslog att han skulle söka en ledig doktorandtjänst arbetade han extra för Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).
– Jag var inne på att fortsätta arbeta på SGU, men min handledare Jan Backman erbjöd mig att följa med på en expedition till centrala Arktis med isbrytaren Oden, där jag skulle få möjlighet att utveckla arbetet med akustiska mätningar. Jag fick kort betänketid men bestämde mig för att tacka ja – och det hade inte kunnat bli bättre, säger Martin.
– Jag har alltid haft en passion för havet, men att jag skulle kunna jobba med det som var mina intressen, det var ingenting som jag trodde var möjligt när jag gick i skolan. Men genom att jag följde min pappa till olika polarforskningsföredrag kom jag i kontakt med forskarvärlden, och så öppnades mina ögon för den möjligheten.
Det har blivit många forskningsexpeditioner till olika delar av världshaven för Martin Jakobssons del. Han har lett flera internationella marina expeditioner, nu senast GEOEO, som i augusti nådde den otillgängliga Victoriafjorden på norra Grönland.
– Jag har flera forskningsprojekt som jag arbetar med som berör Arktis, marina isar och klimatutveckling. Just nu håller vi på att utveckla sätt att tillämpa AI i dessa projekt, vilket känns väldigt spännande.
Nytt uppdrag som vicerektor för Naturvetenskapliga området
Den 1 januari tillträdde Martin Jakobsson som vicerektor för det Naturvetenskapliga området. Han ser fram emot rollen och han känner sig väl förberedd. Som prodekan vid den Naturvetenskapliga fakulteten har han fått en god inblick i vad uppdraget som vicerektor innebär och Martin framhåller att han och dekanus Lena Mäler kommer fortsätta arbeta tillsammans på ungefär samma sätt som idag.
– Det är alltid stora utmaningar att åta sig sådana här roller, men jag tycker att det är intressant. Jag trivs med den här typen av uppdrag och de människor som man får möjlighet att arbeta tillsammans med. Det är en möjlighet att bygga ett kollegialt nätverk och ett tillfälle att diskutera strategier och utmaningar med kloka medarbetare, säger Martin.
Ett område som Martin kommer engagera sig extra mycket i som vicerektor är det Naturvetenskapliga områdets forskningsinfrastrukturer.
– Genom mitt engagemang i isbrytaren Oden vet jag hur viktigt det är med tillgång till avancerad utrustning. Dessutom öppnar forskningsinfrastrukturer upp för tvärvetenskapliga samarbeten och innovation.
Utöver uppdraget som vicerektor och prodekan kommer Martin Jakobsson fortsätta forska och undervisa.
– Jag har alltid undervisat och jag vill gärna fortsätta med det, även när jag åtar mig andra uppdrag. Kontakten med studenterna gör att det jag håller på med känns mer levande på något sätt.
Läs mer om Martin Jakobssons forskning
GEOEO – North of Greenland 2024 Expedition
Förutsäger glaciärernas reträtt med hjälp av AI
Senast uppdaterad: 9 januari 2025
Sidansvarig: Områdeskansliet för naturvetenskap