Stockholms universitet

Miljövänlig giftcocktail kan bli nytt vapen mot malaria

Forskare vid Stockholms universitet visar i en ny studie att blodsugande myggor kan luras att suga i sig en giftig växtbaserad lösning, som dödar dem. Metoden kan bli en lösning på problemen med sjukdomar som malaria och denguefeber, genom att den specifikt riktar sig till myggor, medan andra arter inte påverkas.

Malariamygga
Malariamygga dricker en cocktail av rödbetsjuice och HMBPP. Foto: Melika Hajkazemian

Myggor kan fås att suga i sig HMBPP-kompletterad rödbetsjuice som föda, visar en studie från Stockholms universitet. HMBPP är en metabolit (nedbrytningsprodukt) som bildas av malariaparasiten Plasmodium. Forskarna har visat att det är möjligt att efterlikna en blodbaserad myggföda i så hög utsträckning att myggorna föredrar den konstgjorda lösningen med HMBPP-tillskott och tillsatser av en protein/lipidblandning till någon växtjuice, särskilt rödbetsjuice.

Studien visar också att myggorna kan luras att suga i sig rödbetsbaserade blandningar med gifter. Forskarna testade fyra olika typer av gifter, innehållande kapsaicin, savory-olja, borsyra och fipronilsulfon (ett insektsdödande medel) och jämförde dem med en kontrollmåltid. Myggorna landade vid och sög i sig den giftiga i samma utsträckning på samma nivå som för den vanliga myggmåltiden. Alla testade myggor var döda inom 100 till 350 minuter efter födointaget.

– Blandningen, som vi kallar för “rosa juice” (pink juice), är en oskadlig, trögflytande, miljöofarlig lösning, som är naturligt giftig för honmyggor som äter den, säger Noushin Emami, forskare vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut (MBW) vid Stockholms universitet. 
– Sammantaget visar detta på att vi kunnat bevisa att en specialiserad miljövänlig matfälla kan placeras ut där det behövs. Vi hoppas få se det testat ute i fält och i kombination med andra vektorbaserade kontrollmetoder, säger Noushin Emami.

Noushin Emamis forskargrupp undersöker myggors intag av blodbaserad föda och specifika medel och stimulantia för att locka myggor. Fagostimulanten HMBPP tar sikte på att eliminera myggburna sjukdomar genom att modifiera myggornas beteende och därmed möjliggöra kontrollera myggpopulationer.

Att kunna rikta sig endast till blodsugande myggarter och samtidigt inte påverka andra organismer är avgörande idag, med minskad biologisk mångfald samt med de hälsorisker som finns med bekämpningsmedel och ökad resistens mot dessa. 

– Det finns ett antal nya och spännande högteknologiska ansatser som riktar sig mot myggor, som är på väg att testas i stor skala, men jag tror att det finns en stor potential i att utveckla väldigt enkla, men mycket effektiva lösningar som bygger på enkla molekyler och som använder material som inte bara är billigt, men också tillgängligt för alla. Vi använde rötbetor i vår studie för att visa just detta, säger Noushin Emami. 
– Så nästa gång du ser rödbetor i affären eller grönsaksboden, kom ihåg att det inte bara är en välsmakande grönsak, men också en huvudingrediens i en cocktailblandning för att minska överföring av myggburna patogener, säger hon. 

Bakgrund

Under de senaste 1,5 åren har Covid-19-pandemin dominerat rubrikerna världen över
Under 2015-2016, var det Zika-virusepidemin som oroade forskare, hälsoexperter och allmänheten. Zika-viruset sprids via myggor och viruset är inte det enda som drar nytta av flygande insekter för att sprida sig geografiskt. Andra myggburna patogener är Chikungunya-viruset, dengue-viruset, malariaparasiten (Plasmodium) och andra. Enbart de två sistnämnda orsakar över 300 miljoner insjuknade och 440 000 dödsfall per år. 
 

Artikeln publicerades i Communications Biology den 7 oktober 

Länk till blogginlägg om studien (på engelska)