Joakim Wrethed

Docent i engelska med inriktning mot irländsk litteratur, primärt författaren John Banville. Han forskar också bredare kring den moderna romanen på engelska och har intresserat sig för ekokritik, mediastudier, världslitteratur och teknologi i relation till engelskspråkig litteratur.

Joakim Wrethed
Joakim Wrethed. Foto: Stockholms universitet

Tips 1

Emily Dickinson, The Complete Poems of Emily Dickinson, (Svensk version: ”Poeter tänder bara lampor” i översättning av Ann-Marie Vinde)

Emily Dickinson

 

 

 

 

 

"Så här i coronatider måste vi spendera mer tid i snävare sociala kretsar och kanske också vara mer för oss själva. Då kan det vara bra att påminna sig om att den största världen har vi inom oss. Emily Dickinson gick knappt utanför sitt sovrum, men att döma av dikterna finns det en hel del man kan upptäcka på andra vis än genom att flänga jordklotet runt. När döden också mer påtagligt går vid vår sida utgör Dickinson ofta trösterik läsning."

Tips 2

John Banville, The Book of Evidence, (Svensk version: ”Motivet” Modernista Förlag).

"En filosofisk thriller kan man säga. En väldigt tätt skriven roman som man inte släpper i första taget. Spänning, mörk humor och intellektuell utmaning i ett och samma paket."

 

Tips 3

Edward St Aubyn, The Patrick Melrose Novels, (Svensk version: ”Romanerna om Patrick Melrose” Bonnier Pocket, 2 volymer).

"En riktig tegelsten med alla fem böckerna, men man kan läsa en i taget och andas lite (på coronasäkert avstånd från andra) och ta en promenad innan det är dags för nästa. Man skrattar ofta, dock med en obehaglig känsla i magen, pga. romanernas mörka fond. Men var inte orolig. Det finns som alltid ett ljus i slutet av tunneln. Om man vill fuska så tittar man på TV-serien med Benedict Cumberbatch som Patrick Melrose."

 

Elina Druker

Professor i litteraturvetenskap, med inriktning i barn- och ungdomslitteratur. Hon är särskilt intresserad av barn- och ungdomslitteratur och relationer mellan olika medier. Forskningsfokus: frågor kring barnlitterär modernism och avantgarde.

Elina Druker
Elina Druker. Foto: Stockholms universitet

Tips 1

Anna Höglund, Om detta talar man endast med kaniner (2013)

Anna Höglund

 

 

 

 

"Om detta talar man endast med kaniner är en gripande berättelse som skildrar känslan av isolering, att känna sig annorlunda, men samtidigt en längtan efter gemenskap. Höglund arbetar med collageteknik, fotografi och måleri och visar en imponerande tonsäkerhet i sin lyriska text och stringenta illustrationer. Det här är en fantastisk berättelse som trotsar kategorier och kan läsas av såväl unga vuxna som vuxna läsare."

Tips 2

Heena Baeks Molnbullar (2004)

"Vad händer när man äter bullar bakade av moln? Den koreanska bilderbokskonstnären Heena Baeks är årets Alma-pristagare och hennes hyllade genombrottsverk Molnbullar är en hoppfull berättelse om en familj som äter himmelskt goda bullar bakade av moln, och som ger dem förmågan att flyga. Molnbullarna berättar lekfullt om mirakel i den dystra vardagen som växer fram ur omsorgen om varandra, men boken ger också prov på nya, experimentella berättartekniker där fotografiet blir centralt för uttrycket."

Tips 3

M.T. Anderson, Feed (2004)

"Ungdomslitteraturen kan ibland med skrämmande träffsäkerhet avslöja vuxenvärldens och samhällets rådande strukturer, dess begränsningar och sårbarhet. Det visas i M.T. Andersons kultroman Feed. Här används satir som ett retoriskt grepp för att via huvudpersonerna i tonåren skildra en sjuk och förvriden värld som väcker frågor om frihet, kontroll och individens plats i samhället och ligger i många av sina visioner skrämmande nära verkligheten. Vågar du läsa en dystopi i dessa dagar, läs Feed!"

 

Per-Olof Mattsson

Litteraturvetare med inriktning mot nordisk litteratur under mellankrigstiden.

Per-Olof Mattsson
Per-Olof Mattsson. Foto: Stockholms universitet

Tips 1

Susanna Alakoski, Bomullsängeln (2019)

Bomullsängeln

 

"Den här romanen kan jag varmt rekommendera när vi på grund av coronaviruset har tid att läsa och begrunda det förra seklets dramatiska historia. Susanna Alakoski har påbörjat en bred skildring av de hundratusentals finländare som kom till Sverige för att arbeta i industrin och sjukvården. Den första delen Bomullsängeln (2019) utspelar sig huvudsakligen i trakten av Vasa. Hilda är den som får stå för perspektivet och mot slutet utvandrar hon till Sverige. Det är en gripande skildring av något som borde ha varit ett givet ämne för tidigare romaner. Nu har Alakoski äntligen tagit sig an ämnet. Jag kommer att hålla utkik efter nästa del."

Tips 2

Goran Vojnović,  Under fikonträdet (övers. Christine Bredenkamp, 2019)

"Kriget i det som en gång var Jugoslavien har avsatt många romaner. Nu senast den slovenske författaren. Goran Vojnović. Romanen Under fikonträdet (övers. Christine Bredenkamp, 2019) visar ännu en gång den obarmhärtiga logiken när cyniska politiker manipulerar historien och människors föreställningar om etnisk tillhörighet. (Det finns även en bra roman om kriget skriven på svenska: Fausta Marianović, Sista kulan sparar jag åt grannen, 2008)."

Tips 3

Gunnar Bolin, Hovjuvelerarens barn (2019)

"Jag läser mycket gärna skildringar av mellankrigstidens Europa. Gunnar Bolin är en flitig röst i Sveriges radios kulturprogram och när jag läser hans bok Hovjuvelerarens barn. En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer (2019) kan jag höra hans behagliga röst i bakhuvudet. Det är en brokig släkthistoria med förgreningar i Ryssland, Österrike och Sverige. Både intressant och lärorikt."

 

Maria Andersson

Docent i litteraturvetenskap. Hennes forskning fokuserar på svensk barn- och ungdomslitteratur och kvinnliga författarskap, gärna från litteraturhistoriens marginaler.

Tips 1

Tove Jansson, Sent i november

Sent i november

 

 

 

"Hemulen vaknade långsamt och kände igen sig själv och önskade att han hade varit nån som han inte kände... Efter några veckor i corona-isolering är det lätt att dela Hemulens trötthet i Sent i november, men för den som söker humoristisk och trösterik läsning i katastrofernas tid finns inget bättre än mumin-böckerna."  

Tips 2

Julie Otsuka, Vi kom över havet, (på engelska: The Buddha in the Attic)

"När någon frågat mig om boktips de senaste åren har jag varje gång svarat: Vi kom över havet. Romanen berättar i vi-form om de japanska kvinnor som i början av 1900-talet anlände till USA för att gifta sig med män de aldrig mött och följer dem fram till interneringen under andra världskriget. Det är på samma gång en berättelse om en kollektiv erfarenhet och individuella livsöden, skriven på en andlöst vacker prosa."

Tips 3

Shirley Jackson, The Haunting of Hill House, (på svenska: Hemsökelsen på Hill House)

"Fyra personer befinner sig i ett spökhus för ett parapsykologiskt experiment, men är det huset som är hemsökt eller människorna som hemsöker huset? Jacksons gotiska klassiker är kuslig, sorglig och omöjlig att lägga ifrån sig, så se till att ha tid för sträckläsning om du öppnar den!"