Stockholms universitet

Nytt forskningscentrum om måltider

Stockholms universitet har beviljats medel från Formas för att etablera PLATE – ett svenskt forskningscentrum för hållbara måltider. PLATE kommer att forska och samverka kring måltidens roll för ökad beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft i Sverige.

Skördearbete
Foto: Dusan Kostic/Mostphotos

– Måltider är centrala i livsmedelssystemet och samlar en mängd delar och aktörer från produktion till konsumtion. Genom ny tvärvetenskaplig forskning och samverkan med aktörer från hela samhället vill vi öka kunskapen om hur måltiden kan stärka beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft, säger Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och som ledde ansökan för PLATE.

PLATE finansieras med 60 miljoner kronor över fyra år. Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet blir sätet för centret och arbetet sker i direkt samarbete med forskare från SLU, KTH och Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin.

– Det är fantastiskt glädjande att Stockholms universitet, genom Stockholms resilienscentrum, blir säte för detta livsmedelscentrum, inom ramen för Formas utlysning. Genom professuren i hållbara livsmedelssystem, inrättad genom en donation från Curt Bergfors stiftelse, har Stockholms universitet en tydligt etablerad expertis på fältet, och Formas beslut är en formidabel bekräftelse av detta, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Centret kommer också att samverka med parter som serverar måltider, eller bidrar till måltider på olika sätt, inom offentlig och privat sektor i Sverige. Medverkande inkluderar Bodens kommun, Uppsala kommun, Stockholm stad, Region Gävleborg, Livsmedelsverket, Compass Group, Max hamburgare, Martin & Servera, TV4/Köket.se, WWF, Reformaten, Axfoundation, Eldrimner, och LiveGreen.

– Genom forskning och kunskapsutbyte kan PLATE skapa förutsättningar för att skyndsamt, effektivt och inkluderande arbeta för en grön omställning och ökad beredskap, säger Elin Röös, medsökande för det nya centret, och docent vid SLU. 

Alla samarbetsparter kommer att genomföra eget utvecklingsarbete i sina respektive organisationer. I samarbete med aktörerna kommer PLATE kommunicera med relevanta beslutsfattare, näringsliv, experter och den svenska allmänheten för att öka kunskapen om relationen mellan beredskap och en hållbar och hälsosam kost.