Stockholms universitet

Permafrosten under ishavet kan påskynda klimatförändringen

Djupt ner i det Arktiska havet är havsbotten djupfryst, men nu när permafrosten tinar kan stora mängder metangas stiga mot ytan. Birgit Wild vill hitta modeller för att förutsäga vad detta betyder för klimatet.

Klimatmodellerna som Birgit Wild bidrar till kan bli avgörande för att hantera den pågående klimatförändringen. Foto: Magnus Bergström/KAW

När de stora inlandsisarna smälte i slutet av förra istiden steg havsnivån dramatiskt. Stora delar av det istäckta Arktis lades under vatten. Nu stiger temperaturen i havet vilket gör att havsbottens permafrost tinar, och mycket snabbare än på land. 

Infruset i havsbotten finns både organiskt material och stora mängder metangas. Farhågor finns att gasen, som ger en betydligt högre uppvärmning av atmosfären än koldioxid, stiger mot ytan och skapar en tippningspunkt för klimatförändringen. 

Birgit Wild. Foto: Magnus Bergström/KAW

– Vi vet att det finns en stor mängd metangas i klimatsystemet men vi vet ännu inte varifrån all gas kommer. Därför måste vi få ett svar på frågan om upptining av undervattenspermafrosten kommer att öka de arktiska metanutsläppen, säger Birgit Wild, forskare vid Stockholms universitet. 

Läs hela artikeln på Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses webb