Stockholms universitet

Planetens gränser för nya kemiska substanser som mikroplaster blir överskridna

För första gången har ett internationellt team av forskare fastställt hur stabiliteten i planetens system påverkas av syntetiska kemikalier och andra nya ämnen som översvämmar miljön.

Kemifabrik
Kemifabrik. Foto: Robin Summer/Unsplash

Studien är publicerad i tidskriften Environmental Science and Technology, där 14 forskare drar slutsatsen att mänskligheten har överskridit en planetär gräns som avser miljögifter och förorenande ämnen som plaster.

Det har skett en 50-faldig ökning av plasttillverkningen sedan 1950. Denna beräknas trefaldigas fram till 2050, visar en ny studie från Stockholm Resilience Centre. 

– Den ökningen är inte förenlig med behovet för skapa förutsättningar för långsiktig mänsklig välfärd inom planetens gränser, varnar Patricia Villarubia-Gómez, doktorand vid Stockholm Resilience Centre och medförfattare till studien. 

Dessa miljögifter hamnar i naturen i en takt som överstiger samhällets förmåga att bedöma risker och övervaka utsläppen. Stora och snabba förändringar behövs nu när det gäller såväl riskhantering och miljöövervakning som kraftigt minskade utsläpp, för att återvända inom planetens hållbara gräns, säger forskarna.

Läs mer på Stockholm Resilience Centres hemsida