Stockholms universitet

Platserna att besöka i sommar – forskarna tipsar

Häringe slott, Solna kyrkogård, Östersjöcentrum på Skansen, Ytterby gruva och en 500 meter rak vägbank från vikingatiden i Upplands-Bro. Eller varför inte spana efter ugglor och skalbaggar i Nationalstadsparken? Några av våra forskare ger utifrån sin forskning tips på besöksmål i Stockholmsområdet.

För att upptäcka nya och intressanta platser behöver du inte alltid resa så långt. Pandemin och diskussionen om flygresandets klimatpåverkan har bidragit till att allt fler väljer att semestra på hemmaplan. Vi har frågat några forskare vid Stockholms universitet om besökstips i närområdet med utgångspunkt i deras forskning och undervisning.

 

Nationalstadsparken, framför allt norra Djurgården

Kattuggla i Frescati hage, Nationalstadsparken.
Kattuggla i Frescati hage, Nationalstadsparken. Foto: Johan Lind

Johan Lind, docent i etologi:

Vår unika nationalstadspark hyser en fantastisk biologisk mångfald och passar utmärkt för enklare biologiska exkursioner. Runt Stora Skuggan finns till och med en spektakulär skalbagge, bredbandad ekbarkbock, som länge haft Nationalstadsparken som sin enda förekomst i hela norra Europa.

 

Solna kyrkogård

Solna kyrkogård
Solna kyrkogård med utvidgningen av Ester Claesson från 1920-talet. Foto: Per Larsson

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap:

Solna kyrka är en av traktens äldsta. Många namnkunniga personer vilar här, som Jöns Jacob Berzelius och Carl Jonas Love Almquist, men jag tycker man ska komma hit för den fina utvidgning Ester Claesson, en av Sveriges första kvinnliga trädgårdsarkitekter, ansvarade för invid den gamla kaplansgården på 1920-talet. Med stolta cypresser, liguster- och granhäckar och kalkstensgångar ger partiet associationer till tidens villaträdgårdar. Den intilliggande allén med skira hoppingivande björkar ger de sörjande tröst.

 

Rösaring, Upplands-Bro

Rösaring
Den 500 meter raka vägbanken från vikingatiden i Rösaring. Foto: Anders Andrén

Anders Andrén, senior professor i arkeologi:

Rösaring är en magisk plats nära Låssa kyrka i Upplands-Bro. Rösaring är en 500 meter alldeles rak vägbank från vikingatiden. Vägen går från ett litet hus i norr till ett gravfält i söder, med fin utsikt över Mälaren. På den östra sidan finns spår efter cirka 125 stolpar som en gång har stått längs vägen. Förmodligen har den rituella vägen gjorts för en eller flera vagnar som använts vid begravningsceremonier.

För att komma till Rösaring: åk till Upplands-Bro, kör kringfarten söder om samhället, och ta av till Låssa kyrka. Vid Låssa kyrka slutar asfaltvägen, fortsätt då förbi kyrkan på en grusväg, som går över några fält, följer en skogskant och slutar vid en stor parkeringsplats. Ta till vänster vid parkeringsplatsen uppför backen och följ stigen cirka 500 meter. Då kommer man fram till den spikraka vägen i tallskogen.

 

Baltic Sea Science Center, Skansen

Baltic Sea Science Center på Skansen
Baltic Sea Science Center på Skansen. Foto: Stockholms universitets Östersjöcentrum

Linda Kumblad, docent vid Östersjöcentrum:

Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen är ett pedagogiskt centrum i världsklass, med totalt fokus på Östersjön. BSSC öppnades våren 2019, men Stockholms universitet har varit med i projektet sedan 2015 och hjälpt till att utveckla innehållet i huset. Här finns nu jättefina akvarier som visar hur Östersjön ser ut under ytan. Det är inte ett dött hav som många tror! Har du till exempel träffat Östersjöns egen sjöhäst – tångsnällan? Eller sett hur stora torskar kan bli om de får mycket mat? I BSSC finns också en interaktiv utställning om Östersjöns unika karaktär och ekologi och om de största utmaningarna, såsom miljögifter, fiske och övergödning. Forskare från både Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet ingår i BSSCs kunskapsråd. BSSC riktar sig till den breda allmänheten, men de pedagogiska utställningarna är byggda speciellt för att nå högstadie- och gymnasieungdomar.

Skansen följer noggrant regler och rekommendationer kring covid 19. BSSC öppnar den 1 juli med kraftig begränsad publikgenomströmmning. Det är preliminärt tänkt att BSSC kommer ha öppet som vanligt från 15 juli.

 

Ytterbygruvan, Resarö

Gammalt foto från Ytterby gruva
Ytterby gruva på Resarö. Foto: Digitalmuseum

Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi:

När Ytterbygruvan ägdes av Rörstrands porslinfabrik som låg i Rörstrandsslott (nuvarande Filidelfiakyrkan) upptäckte amatörgeologen Carl Axel Arrhenius ett nytt mineral som fick namnet gadolinit. I gadolinit från gruvan upptäcktes fem grundämnen: yttrium, ytterbium, erbium, terbium och lutetium. Det trevligaste sätt att ta sig till gruvan är med färja från Strömkajen.
Läs även artikeln Upptäckterna i Ytterby gruva som bidrog till periodiska systemet.

 

Häringe slott på Södertörn

Skulptur vid Häringe slott
Skulptur vid Häringe slott som bär på ett fartyg, en symbol för Wenner-Grens affärsverksamhet. Foto: Catharina Nolin

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap:

Häringe slott har gamla anor och trädgårdens historia kan dateras åtminstone till stormaktstiden. Jag tycker man ska besöka Häringe för att se den park som tillkom under och vidareutvecklades av Marguerite och Axel Wenner-Grens tid. Här finns rester av glamour: ett tidigt exempel på utomhuspool, en gång med rutschkana från slottets andra våning från Torsten Krügers tid. Kärlek till djur i form av de många hundar och rådjur som är begravda här liksom självrepresentation med de skulpturer som bär på attribut kopplade till Wenner-Grens affärsverksamhet: dammsugare, fartyg och kugghjul.

 

Stockholmsåsen

Observatoriehöjden
Observatoriehöjdens sluttning mot Handelshögskolan. Foto: Per Larsson

Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi:

Man kan promenera från Koppartältet i Hagaparken till Gamla stan längs rullstensåsen som delade Norrmalm i två delar och har givit Stockholm färskt vatten sedan staden grundades. Rullstensåsen bildades i en isälvstunnel under inlandsisen som täckte vår stad för bara tjugotusen år sedan. Efter att man lämnar Hagaparken följer man Norrtullsgatan till Observatorielunden, som är också en del av rullstensåsen. Här har man mätt årsmedeltemperatur sedan 1756 – en av världens längsta mätserier. Den mänskliga påverkan på jordens klimat syns tydligt i mätdata. Rullstensåsen fortsätter från Johannes kyrka via Malmskillnadsgatan till Brunkebergstorg och Gamla Stan.

Se även filmerna i Stockholm Climate Walk (som går längs Stockholmsåsen från Haga till Brunkebergs torg).
 

Marabouparken i Sundbyberg

Marabouparken
Marabouparken. Foto:Catharina Nolin

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap:

Parken ska man besöka för att erinras om en humanistisk syn på arbetarnas tillvaro åren omkring 1940. Parken tillkom och vidareutvecklades genom ett nära samarbete mellan Marabou chokladfabriks norska ägare Henning Throne-Holst och landskapsarkitekterna Sven Hermelin och Inger Wedborn 1937–1945. I parken kunde de anställda tillbringa lunchrasten med vila och umgänge, också med de skulpturer av hög klass som är en del av miljön. På helgerna var Sundbybergsborna välkomna, inte minst barnen som kunde leka vid plaskdammen. Idag utgör parken inramningen till konsthallen med samma namn.

 

Landskapsparken vid Norsborgs gård

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap:

Den välbevarade landskapsparken vid Norsborgs gård från 1800-talets början är ett fint exempel på hur intresset för förhistorisk tid – gravhögar från järnåldern – kunde utgöra ett framträdande tema i gestaltningen, och samtalsämne under promenaden. Än idag kan man promenera under de susande uppväxta träden och längs de slingrande gångarna runt de mäktiga gravhögarna. Där vägarna strålar samman finner vi ett lusthus kallat Noras paraply, liksom gården uppkallad efter Johan Liljencrantz hustru Eleonora. (PS: gården brann ner för ett par år sedan).
Catharina Nolin, professor i konstvetenskap

 

Görvälns griftegård i Jakobsberg

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap:

Görvälns griftegård ska man besöka för kontrasterna mellan det för platsen karakteristiska landskapet och det av människohand formade, för att från begravningsplatsens högsta punkt följa den vattentrappa som livligt och högljutt leder vattnet ned till en damm där stillheten tar vid. Griftegården skapades av landsskapsarkitekten Per Friberg 1966–1977.

 

 

Utö

Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi:

En promenad längs Utöstigen från Gruvbryggan till Rävstavik, Södra Sandvik, Kroka och Barnens bad är en vandring genom Sveriges geologiska historia. Man ser hur vårt land ”steg ur havet” för nästan två miljarder år sedan. Därefter ser man hur livet började komma igång och genom fotosyntes ökade atmosfärens syrehalt. Det ledde till att järn som fanns i havets fälldes ut och bildade massiva järnrika lager som bland annat har brutits i Utö gruvor, som kan vara Sveriges äldsta gruva. Vid samma gruva upptäcktes grundämnet litium i mineralet petalit som syns tydligt i varphögarna bakom gruvan.