Stockholms universitet

Plugga ukrainska – förstå kriget bättre

Att förstå ukrainska är inte bara att förstå ett språk, utan en komplicerad historia, en kultur och ett krig. Det är resonemanget bakom utbildningen i ukrainska vid Stockholms universitet.

Maidan-torget i centrala Kiev i Ukraina. Foto: Gamma-Man, Mostphotos

För att förstå ett språk så måste man även förstå ett lands historia och kultur – och vice versa. Det är resonemanget bakom kursen Ukrainska I som ges vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska vid Stockholms universitet. Förutom praktiska och teoretiska kunskaper om det ukrainska språket syftar kursen till att ge en introduktion i ukrainsk historia, kultur och samhälle. 

Olena Jansson. Foto: Mårten Jansson
Olena Jansson. Foto: Mårten Jansson

Olena Jansson forskar om översättningar av ukrainsk litteratur i Sverige och är kursansvarig för kursen Ukraina I vid Stockholms universitet. Hon menar att utbildningen svarar mot ett behov som har ökat de senaste åren.

– Sedan Rysslands invasion av landet så står Ukraina helt plötsligt i centrum i världsnyheterna och ukrainskan har blivit ett mycket aktuellt språk. Myndigheter, företag och hjälporganisationer har ett behov av att kunna förstå landets språk och kultur. 

 

Språkstudier öppnar dörren till världen

Olena menar att språkstudier inte bara innebär att man lär sig ett nytt språk. Hon menar att språkstudier utvecklar en förståelse för världen från ett annat kulturellt perspektiv. 

– Ukraina är Europas geografiska centrum. I Ukrainas fall har språket en nyckelfunktion i historiens utveckling och invasionen har en språkpolitisk dimension. Därför är språkfrågan så central för att man ska kunna förstå dagens situation i landet.

Hon menar vidare att själva språkstudierna gynnas av att inte bara lära sig ord och fraser, utan att fokusera på kulturell och historisk kontext. 

–  Det räcker inte att kunna uttala ord korrekt, man bör ju framförallt lära sig var man säger vad och varför. Dessutom lär vi oss språket genom att kommunicera, sjunga sånger, bekanta oss med den ukrainska litteraturen och kulturen som inspirerat författare, kompositörer, konstnärer. Den här typen av språkkurs kan hjälpa med den djupare förståelsen. 

I utbildningen får man även lära sig om viktiga historiska figurer och skeenden i landet.

– I utbildningen ingår bland annat kurser om landets historia och litteratur. Man får exempelvis lära sig om den kvinnliga dramaskrivaren Lesia Ukrajinka (1871-1913) som var en av de första i Europa som skrev att kvinnan borde ha en framträdande roll i samhället. 

 

Ukrainska – världens mest sångbara språk?

Ukrainska talas av mer än 40 miljoner människor. Språket har drag både från västslaviska och östslaviska språk. Olena Jansson menar att språket i sig är flexibelt och har ett brett användningsområde samt har många unika egenskaper. 

– Vi ukrainare förstår ganska lätt många andra slaviska språk, exempelvis polska och slovenska. Det är spännande att läsa ukrainska – det är ett milt språk som är trevligt för örat och som anses vara ett av de mest sångbara i världen. Man säger ofta att det är gjort för kärlek. 

Utbildningen vänder sig till nybörjare och Olena menar att den riktar sig till alla som har ett intresse för landet och språket.

–  Den är till för alla som intresserar sig för Ukraina och vill stödja landet och även till språkintresserade studenter som vill utforska ukrainskans spännande språksystem.

Fakta: Ukrainska vid Stockholms universitet
Kursen vänder sig till nybörjare och kräver inga förkunskaper i ukrainska.

•    När: Period 1. Dagtid/kvällstid, 100%
•    Var: På campus, Stockholms universitet
•    Studieperiod: 2023-08-28 - 2024-01-14

Sista anmälningsdag 17 april 2023.

Läs mer och anmäl dig.