Rapport om lärdomar från medborgarråd om klimatet
Sveriges första nationella klimatmedborgarråd genomfördes i våras inom ramen för forskningsprogrammet Fairtrans. Nu presenteras lärdomarna i en rapport och vid ett seminarium i riksdagen.
I våras genomfördes Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet. Medborgarrådet samlade 60 slumpmässigt utvalda personer (varav 49 av dem deltog i hela processen) som skulle spegla Sveriges befolkning. Syftet med rådet var att komma fram till förslag på hur Sverige kan uppnå målen i Parisavtalet samt berika och nyansera debatten om klimatfrågor. Medborgarrådet är en del av forskningsprogrammet Fairtrans, som studerar en effektiv och rättvis klimatomställning i Sverige.
22 konkreta förslag från rådet
Deltagarna fick vid såväl digitala som fysiska träffar ta del av aktuell forskning, utbildades i klimatfrågor och diskuterade lösningar på hur Sverige kan uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet. Den 20 maj presenterade medborgarrådet ett gemensamma uttalande, 22 konkreta förslag och 62 åtgärder, med fokus på trafik- och transportsektorn. Exempelvis röstade 78 procent av medlemmarna för en viss höjning av flygskatten. Medborgarrådet lyfte även fram att Sveriges miljömål borde vara en lika blocköverskridande fråga som försvarspolitiken. Dessutom framkom värdefulla lärdomar om hur enskildas engagemang och kunskap kan bidra till den klimatpolitiska debatten.
Ny rapport presenteras
Nu presenteras en ny rapport från forskningsprojektet bakom rådet. Rapporten släpps i anslutning till ett seminarium i riksdagen 27 november som arrangeras av riksdagsledamöterna Ulrika Liljeberg (C) och Peder Björk (S) och som kommer att modereras av journalist och författaren Erika Bjerström. Vid seminariet deltar några av medborgarrådets medlemmar samt Daniel Lindvall, doktor i sociologi vid Uppsala universitet, och Tim Daw, docent i hållbarhetsvetenskap vid Stockholm Resilience Centre, och båda forskare inom Fairtrans.
Attitydförändringar skedde inom gruppen
Av rapporten framgår att en attitydförändring kring livsstilsförändringar och ansvar hade skett inom gruppen. Flera deltagare som initialt var skeptiska till vissa klimatåtgärder, hade efter rådsprocessen ändrat uppfattning. Dessutom stärktes deltagarnas övertygelse om behovet av att inskränka individuell konsumtion, medan det fanns delade åsikter om ekonomisk tillväxt som drivkraft för klimatomställningen. Trots att stödet för vissa klimatåtgärder ökade tydligt, rapporterade fler medlemmar att deras klimatoro minskat efter att ha medverkat i rådsprocessen.
Foto: Teodor Naess, KIT
– Medborgarrådet har visat att den konkurrenspräglade och polariserade debatten kring klimatpolitiken inte nödvändigtvis speglar hur vanliga svenskar vill diskutera frågan. Trots vitt skilda utgångspunkter lyckades rådsmedlemmarna hitta samsyn och enas om flera förslag och åtgärder. Detta väcker frågan om det ibland är själva debatten kring klimatpolitiken som hindrar de verkliga framstegen, säger Tim Daw, hållbarhetsforskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet och projektledare för medborgarrådet.
– Det känns stort att lilla jag får möjlighet att dela med mig av vårt arbete i medborgarrådet. Jag ser fram emot ett samtal om hur vi trots våra olika bakgrunder och perspektiv, kunde enas kring gemensamma mål utan att hamna i konflikter eller smutskastning, säger Ulrika Månsson, deltagare i medborgarrådet, inför seminariet i riksdagen.
Deltagarna i seminariet kommer att få ta del av ett utkast av rapporten, och rapporten publiceras i sin helhet inom kort.
Seminariet i riksdagen 27 november
Datum: Onsdag 27 november 2024
Tid: 11:45–12:45
Plats: Mittpoolen, Sveriges riksdag
Anmälan till: ragnhild.elfso@riksdagen.se
Medverkande
Medlemmar från medborgarrådet
Daniel Lindvall, doktor i sociologi, Uppsala universitet
Tim Daw, docent i hållbarhetsvetenskap, Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet
Moderator: Erika Bjerström, journalist och författare som bevakade medborgarrådet för SVT Nyheter under våren 2024
Seminariet spelas in och går att ta del av i efterhand på https://fairtrans.nu/medborgarrad-om-klimatet/.
Läs även
Medborgarråd lämnade förslag om klimatåtgärder (maj 2024)
Nu startar Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet (mars 2024)
Medborgarrådet – en del av Fairtrans
Medborgarrådet är en del av forskningsprogrammet Fairtrans, som studerar en effektiv och rättvis klimatomställning i Sverige genom samverkan mellan forskning och civilsamhällesorganisationer. Programmet genomförs i samarbete mellan Stockholms universitet, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Fairtrans finansieras av Mistra och Formas. Läs mer
Senast uppdaterad: 26 november 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen