Stockholms universitet logo, länk till startsida

Rapporteringen om Ukrainakriget skiljer sig från andra konflikter

Det finns skillnader i hur Ukrainakriget och människorna där porträtteras jämfört med andra konflikter, menar språkforskare Karin Idevall Hagren. Europa har slutit upp bakom Ukraina och lovat att ta emot flyktingar, samtidigt som man stänger gränsen för andra människor som flyr krig. – Det är bra med stark solidaritet med Ukraina, men svårt att inte se en dubbelstandard, säger hon.

Karin Idevall Hagren. Foto: privat
Karin Idevall Hagren. Foto: privat

Det finns några särdrag som skiljer rapporteringen om kriget i Ukraina från andra väpnade konflikter. Det menar Karin Idevall Hagren, forskare i språkets sociala aspekter och rasism. De bilder och berättelser som når oss bjuder in till identifikation med ukrainarna – till skillnad från andra konflikter där medierna berättar om anonyma offer och hjälplösa flyktingar i grupp.   

– Ukrainare omskrivs som småbarnsmammor, studenter, morfäder. De berättar om en vardag som påminner om vår, men som drastiskt förändrades. Det skapas en närhet i reportagen, “ett gemensamt vi”, som svenskar och andra i väst kan sluta upp bakom. Detta är bra men det är svårt att inte se en dubbelstandard. 

Läs hela intervjun på svt.se (2022-03-05).

Forskare: Rapporteringen skiljer sig från andra konflikter

Ukrainas flagga. Foto: Adam Lapuník, MostPhotos
Ukrainas flagga. Foto: Adam Lapuník, MostPhotos.