Stockholms universitet

”Sparta” – en 28 000 år gammal grottlejonunge

Grottlejonungen Sparta hittades i Sibirien för några år sedan. En ny studie visar att det handlar om en hona som avled för 28 000 år sedan.

Sparta
Grottlejonet Sparta. Foto: Love Dalén.

För några år sedan hittades två grottlejonungar vid en flodbank i Sibirien. Den bäst bevarade av de två fick smeknamnet Sparta. Nu har forskare vid Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet, samt från Ryssland och Japan, kommit fram till att lejonungen är 28 000 år gammal. 

Ursprungligen trodde man att de två ungarna var tvillingar, då de hittades endast 15 meter från varandra. Men den nya studien visar att de skiljer sig åt 15 000 år i ålder. Den andra lejonungen, Boris, har visat sig vara 43 448 år gammal, enligt datering med kol-14-metoden. 

Studien, som är publicerad i tidskriften Quaternary, visar också att lejonens päls liknar den som afrikanska lejon har, men att den ändå skiljer sig i vissa avseenden. De sibiriska lejonen hade lång, tjock underpäls som troligen hjälpte dem att klara det kalla klimatet. 

– Sparta är troligen det bäst bevarade djuret från istiden som någonsin har hittats, och det är mer eller mindre oskadat, bortsett från visst slitage. Hon hade till och med välbevarade morrhår, säger en av författarna till studien Love Dalén, professor i evolutionär genetik vid Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet. 

Den vetenskapliga artikeln med de senaste rönen om grottlejonungen Sparta finns här.

Läs en artikel om fyndet på Stockholms universitets engelska webb.

Här är en intervju med professor Love Dalén i Dagens Nyheter. 

Läs en intervju med Love Dalen om grottlejonungen Sparta på CNN:s webb.

Läs en tidigare artikel om hur grottlejonen är uppdelade i två underarter. 

 

Ta del av fler nyheter från Stockholms universitet
Vill du läsa mer om aktuell forskning vid Stockholms universitet hittar du våra forskningsnyheter här. Du kan även prenumerera på universitetets nyhetsbrev. Läs tidigare nummer och prenumerera här.