Stockholms universitet logo, länk till startsida

Toppnotering för sökande till vårterminen

Sju procent fler har sökt en lärarutbildning till vårterminen 2021 jämfört med förra vårens toppnotering.

Foto: Niklas Björling

När ansökan stängde till våren högskoleutbildningar hade över sju procent fler sökt en lärarutbildning till Stockholms universitet i första hand, jämfört med förra våren.

– Trenden som vi har sett de senaste terminerna håller i sig. Det är allt fler som söker till lärarutbildningarna, vilket givetvis är väldigt glädjande att se. Till många av lärarutbildningarna är det nu skarp konkurrens, vilket visar att det är ett attraktivt yrkesval för dem som idag söker till universitetet. Det säger Clas Hättestrand, prorektor och ansvarig för övergripande lärarutbildningsfrågor vid universitetet.

Antalet förstahandssökande uppgår till 1765, medan det totala antalet anmälningar till vårens lärarutbildningsprogram uppgår till 7177. Det är över tusen fler anmälningar än förra våren.

Jämfört med förra vårterminen är det procentuellt störst ökning av antalet förstahandssökande till yrkeslärarprogrammen (+ 25 procent), grundlärarprogrammet 4-6 (+ 23 procent) och grundlärarprogrammet F-3 (+ 17 procent).

Det är fortfarande fler som söker till utbildningar som startar på hösten. Det är också fler program som erbjuds då. Som jämförelse var det närmare 2600 förstahandssökande till lärarutbildningarna nuvarande termin.

Se statistiken på UHR:s webb