Tre universitetsprojekt på IVA:s 100-lista 2024
Den 12 november presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
Årets lista har fokus på innovation genom tvärvetenskap och behandlar ämnen som samhälle och välfärd, infrastruktur, deep tech, smart industri, cirkulär ekonomi, resurs- och energieffektivitet, gröna och blå näringar samt nya affärsmodeller.
Tre av de totalt 103 forskningsprojekten på listan har anknytning till Stockholms universitet, inom två kategorier – Deep tech samt Samhälle och välfärd.
Inom kategorin Deep tech återfinns ett projekt:
Sensitive and Specific Detection and Visualization of genetic abberations in Intact Tissue and Cells
Forskningsprojektet syftar till att utveckla ett molekylärt verktyg som är extremt känsligt och specifikt för att identifiera genetiska mutationer direkt i vävnader och celler, utan att förstöra deras ursprungliga struktur. Verktyget gör det möjligt att upptäcka och mäta mutationer på cellnivå, samtidigt som varje mutation kartläggs där den faktiskt förekommer i vävnaden. På så vis kan forskare analysera mutationer inom cellernas naturliga miljö, vilket undviker de begränsningar som uppstår när vävnader bryts ned och rumslig information går förlorad. Detta kan vara mycket användbart för både forskning och klinisk diagnos. Forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik ingår.
I kategorin Samhälle och välfärd återfinns två projekt:
Natural Tele-Interactome for Vector Mosquito Control
Forskarna använder semikemikalier (dofter för myggkommunikation) och ett parasitproducerat fagostimulant för att kontrollera myggor genom att störa deras beteende. Förutom att minska användningen av bekämpningsmedel kan detta också leda till giftfria, artsspecifika och kostnadseffektiva lösningar som ett alternativ till insektsmedel. Forskare från Institutionen för molekylär biovetenskap, Wennergrens institut ingår.
Klimat, ekonomi, politik och samspelet dem emellan
Ett stort ekonomi-klimatprojekt för att ta fram idéer om vilken slags politik som är mest verkningsfull för att stoppa den globala uppvärmningen. Forskarna har för detta ändamål konstruerat en högupplöst simuleringsmodell för att utvärdera olika politikval. Forskare från Institutet för internationell ekonomi samt Meteorologiska institutionen ingår.
– Sverige har enastående forskning med stor potential att förbättra världen genom ny teknik. Den höga kvaliteten på forskningen har gjort det särskilt utmanande för IVA:s urvalskommitté att i år välja ut de mest lovande forskningsprojekten till 100-listan, säger Sylvia Schwaag Serger, professor och vd IVA.
Om IVA:s 100-lista
100-listan tas fram av IVA:s Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVA:s 100-lista lanserades i samband med IVAs 100-årsjubileum 2019, därav namnet. Urvalskommittén består av drygt 60 kvalificerade personer ur IVA:s breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. IVA:s R2B drivs i samarbete med Vinnova, Sting, Patent- och registreringsverket PRV, Voima Ventures, KK-stiftelsen, Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Sveriges högskolor och universitet.
Senast uppdaterad: 12 november 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen