Stockholms universitet logo, länk till startsida

Universitetsbiblioteket belyser Open Access Week

Öppen tillgång är en viktig fråga för Stockholms universitet och universitetsbiblioteket. Under årets internationella Open Access Week arrangerar vi en rad aktiviteter på temat: ett poddavsnitt, föreläsningar och panelsamtal med mera.

Årets tema för Open Access Week 2021 (25-31 oktober) är "It matters how we open knowledge: Building strucutural equity". Fokus är alltså på hur man når öppen tillgång, och på ett sätt som är rättvist utifrån de olika villkor som finns i forskarvärlden. 

 

Panelsamtal om open access inom Stockholm trio

Temat undersöks närmare i ett panelsamtal som samordnas inom alliansen Stockholm trio. Forskare från Karolinska institutet, KTH och Stockholms universitet deltar.

28 oktober - It matters how we open knowledge: A panel discussion on open access and equity

Panelsamtalet som hölls på Zoom spelades in och finns nu att se på i efterhand. Denna version är textad på engelska. 

Podd, Instagram och Stockholm University Press

Även i podden Bakom bokhyllan belyser vi ämnet, genom en intervju med Paula Uimonen, professor i socialantropologi på Stockholms universitet. Hon har publicerat flera böcker öppet tillgängligt, varav den senaste på Stockholm University Press.

Podden Bakom Bokhyllan #38 Special: Öppen tillgång för global rättvisa 

Stockholm University Press är Stockholms universitets eget open access-förlag, som självklart uppmärksammar Open Access Week på sin blogg under veckan. 

Stockholm University Press Blog

Under Open Access Week är universitetsbiblioteket även gästredaktörer för Stockholms universitets officiella Instagramkonto. Följ oss gärna där och lär dig mer om öppen tillgång!

Gå till Instagramkontot

Biblioteket betalar för publiceringsavgifter 

Missa inte heller den korta, men matnyttiga lunchföreläsningen på 15 minuter om bibliotekets publiceringsavtal. Särskilt intressant för dig som är forskare vid Stockholms universitet och är intresserad av open access-publicering.

29 oktober - 15 minutes about the library’s publishing agreements

Läs mer om kostnadsfria och rabatterade publiceringsavgifter

Dessutom föreläser Wilhelm Widmark, överbibliotekarie och rektorsråd för öppen vetenskap vid Stockholms universitet, på online-konferensen Basel Sustainable Publishing Forum: Opening Access, den 25 oktober. 

 

Lär dig mer om öppen tillgång

En bokhög som har en kedja och ett uppbrutet lås runt sig

Vill du veta mer om öppen vetenskap och hur Stockholms universitet och biblioteket arbetar med öppen tillgång har vi samlat all information här:

Öppen vetenskap

För mer information om Open Access Week, besök deras officiella webbplats:

Open Access Week